Cruiseschepen ingezet als drijvende hotels tijdens Olympische Spelen in Tokio

Tokio zal over voldoende hotelaccommodatie beschikken om volgend jaar de bezoekers van de Olympische Spelen en Paralympics te kunnen herbergen. Dat hebben woordvoerders van het organisatiecomité Tokyo Olympics gezegd. Daarmee reageren de organisatoren op berichten van de Japanse zakenkrant Nikkei Asian Review. De krant had verwezen naar een rapport van het Mizuho Research Institute. Daarin was gewaarschuwd voor een mogelijk tekort van veertienduizend hotelkamers.

De Olympische Spelen en Paralympics worden in juli en augustus volgend jaar in de Japanse hoofdstad georganiseerd. Mizuho Research waarschuwt dat vele hotels in Tokio voor de duur van het evenement al volledig zijn volgeboekt.

Prijzen

“Tokio zelf zal volgend jaar over 170.000 hotelkamers beschikken,” erkent het rapport. “Het hotelaanbod is de voorbije jaren sterk gegroeid Twee jaar geleden telde Tokio amper dertigduizend hotelkamers. De voorbije periode heeft dan ook een sterke bouwactiviteit in de lokale hotelsector getoond.”

“Maar ook dat uitgebreide aanbod zal niet voldoende zijn om aan de behoeften van de Olympische Spelen te voldoen. Naar schatting tien miljoen binnenlandse en internationale toeristen zouden het evenement willen bijwonen.”

Het rapport voegt eraan toe dat er waarschijnlijk in de districten Shinjuku en Shibuya een bijzondere druk op accommodatie zal zijn. “Omdat hotels in de buurt prioriteit geven aan atleten, leden van het Olympisch comité en andere officials, zullen toeschouwers er mogelijk moeilijk kamers vinden,” aldus Mizuho Research. “Dat tekort leidt ook een prijsstijging voor de hotelkamers.” 

Maar Masa Takaya, woordvoerder van de Olympische Spelen in Tokio, benadrukt dat er uiteindelijk toch voldoende accommodatie beschikbaar zal zijn. “De organisatoren hebben voorlopig 46.000 kamers gereserveerd,” zegt hij. “Daarbij is een marge voorzien om een goede werking van het evenement te garanderen.”

Mogelijk zouden een aantal van die kamers uiteindelijk nog op de markt kunnen komen. Bovendien wijst Takaya erop dat er in de prefecturen Tokio, Kanagawa, Chiba en Saitama in totaal ongeveer 300.000 kamers beschikbaar zijn. Daarnaast moet men er volgens hem rekening mee houden dat er in de buitenwijken van Tokio nog steeds nieuwe hotels in aanbouw zijn.

“In de onmiddellijke omgeving van de evenement-locaties kan het misschien moeilijk worden nog beschikbare hotelaccommodatie te vinden,” erkent Takaya. “Bezoekers die echter bereid zijn iets verder van het centrum een kamer te huren, zullen wellicht geen enkel probleem ervaren.”

Cruiseschepen

Bovendien bekijken verschillende exploitanten van cruiseschepen plannen om hun schepen tijdens de Olympische Spelen als tijdelijke accommodatie voor overnachting te gebruiken. Het Tokyo Bureau of Ports and Harbours wijst erop dat de schepen bij de Tokyo International Cruise Terminal als drijvende hotels zouden kunnen worden omgezet.

Deze conversie zou naar schatting 2.116 bijkomende kamers kunnen opleveren. Bovendien zouden de steden Yokohama en Kawasaki van plan zijn dat voorbeeld te volgen. “De verkoop van Olympische pakketten met een verblijf aan boord van een cruiseschip is gestart,” zegt Kaori Mori, hoofd marketing bij het Japanse reisbureau JTB Corporation.

“De reacties zijn bijzonder positief. Onze klanten krijgen heel wat vragen om inlichting. Een verblijf op een cruiseschip is immers heel anders dan een overnachting op een hotel. Veel mensen houden van het idee dat ze de Olympische Spelen, gecombineerd met een cruise-ervaring, kunnen bijwonen.”

“We hadden er rekening mee gehouden dat er in Tokio tijdens de Olympische Spelen een tekort aan hotelaccommodatie zou kunnen ontstaan,” zegt Mori nog. “Het was dan ook belangrijk dat wij voor onze klanten voldoende kamers konden garanderen. De cruiseschepen boden daarbij een innovatieve en relatief eenvoudige oplossing. Wanneer de Olympische Spelen zijn geëindigd, kunnen de schepen weer opnieuw hun normale activiteiten hervatten.”

Meer
Laatste update:
Laatste update:
Lees meer...
Markten
BEL20