Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 04 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Toeristisch handelsoverschot Verenigde Staten neemt snel af

Logo Business AM
Economie

01/10/2019 | Marc Horckmans | 2 min leestijd

Het toeristisch handelsoverschot van de Verenigde Staten neemt snel af. Dat zegt Dan Kopf, redacteur bij het magazine Quartz, op basis van cijfers van het Amerikaanse ministerie van handel. Kopf berekende dat de Verenigde Staten vier jaar geleden nog een toeristisch handelsoverschot van ongeveer 9 miljard dollar konden melden. Die kloof is dit jaar echter al tot 5 miljard dollar gekrompen.

‘Buitenlandse toeristen hadden de gewoonte om in de Verenigde Staten meer te besteden dan de uitgaven die Amerikaanse reizigers in de rest van de wereld lieten optekenen,’ betoogt Kopf. ‘Die situatie verandert echter snel.’

‘Vier jaar geleden gaven buitenlandse toeristen in de Verenigde Staten een bedrag van ongeveer 22,4 miljard dollar per maand uit. Op datzelfde ogenblik lieten Amerikaanse toeristen in de rest van de wereld een gemiddelde maandelijkse besteding van ongeveer 13,5 miljard dollar optekenen. Die kloof blijkt echter bijzonder snel kleiner te worden.’

Dollar

Er kunnen voor het fenomeen volgens Kopf verschillende redenen worden aangegeven. ‘In eerste instantie is er de impact van de sterke Amerikaanse dollar,’ benadrukt hij. ‘Daardoor is een bezoek aan de Verenigde Staten voor buitenlandse reizigers gevoelig duurder geworden. Daarnaast is er echter ook de impact van het Amerikaanse visumbeleid. Voor inwoners van heel wat landen is het veel moeilijker geworden om toegang tot de Verenigde Staten te krijgen.’

‘Tenslotte moet er ook gewezen worden op de politieke en economische wrijvingen tussen de Verenigde Staten en China. Sinds de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog twee jaar geleden is uitgebroken, is het aantal Chinese bezoekers aan de Verenigde Staten met ongeveer 5 procent gedaald.’

Gevolgen

Analisten waarschuwen dat de achteruitgang van de Verenigde Staten als toeristische bestemming grote gevolgen kan hebben. De sector ondersteunt immers 15,7 miljoen Amerikaanse banen. De toeristische industrie draagt 2,5 biljoen dollar bij tot de Amerikaanse economie.

De Verenigde Staten hadden op de internationale reismarkt vorig jaar nog een aandeel van 11,7 procent, tegenover 13,7 procent vier jaar geleden. Experts voorspellen de volgende drie jaar een verdere daling tot 10,9 procent.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton