Toeristen keren terug naar Turkije. Maar het zijn niet dezelfde

Het Turkse toerisme toont een bijzonder grote veerkracht. Het land heeft onder meer door terroristische activiteit en nationale en internationale politieke moeilijkheden toeristisch een moeilijke periode doorgemaakt, maar het voorbije jaar kon een duidelijke heropleving worden opgemerkt.

Vier jaar geleden liet het land met 36 miljoen toeristen een absoluut record optekenen. Twee jaar geleden was er echter nog amper sprake van 25 miljoen bezoekers, maar vorig jaar kon opnieuw worden afgesloten met meer dan 32 miljoen toeristen. Wel moet worden vastgesteld dat de samenstelling van de populatie bezoekers een duidelijke verschuiving heeft gekend. Opvallend is immers de afwezigheid van de West-Europeanen, een historisch doelpubliek van de Turkse toeristische industrie. “Terroristische aanslagen en het repressief optreden van de Turkse regering na een mislukte staatsgreep hebben de voorbije jaren een duidelijke impact gehad op de toeristische sector van het land,” aldus de Britse zakenkrant Financial Times. “Bovendien was er de toenemende spanning tussen Turkije en de West-Europese landen.” “In Rusland heerste bovendien verontwaardiging omdat Turkije twee jaar geleden een Russische jet had neergehaald. Inmiddels is echter de terroristische dreiging afgezwakt, terwijl Turkije zich voor het incident met het Russische militaire vliegtuig heeft verontschuldigd. Dat heeft ervoor gezorgd dat Turkse toerisme zich heeft kunnen herstellen.”

Iraniërs

De toeristische heropleving ging gepaard met een sterk herstel van de Turkse economische groei. De Financial Times benadrukt dat het bruto binnenlandse product op één jaar een groei met 11 procent kon laten optekenen. Er kon dan ook worden vastgesteld dat een bedrijf zoals Turkish Airlines tijdens het derde kwartaal van vorig jaar een recordwinst heeft gerealiseerd. “Dat was gedeeltelijk te danken aan kostenbesparingen, maar ook kon bij de passagiersaantallen een sterke toename worden opgetekend,” aldus de krant. Verwacht wordt dat die trend zich ook dit jaar verder zal doorzetten. Het land wil onder meer een grotere nadruk leggen op toerisme dat gericht is op gezondheid en geloof.   Toch moet volgens de Financial Times een duidelijke verschuiving in het Turkse toerisme worden opgetekend. “De Russische toeristen zijn inmiddels teruggekeerd, maar dat geldt niet voor de West-Europeanen,” wordt er opgemerkt. “De politieke relaties tussen Europa en Turkije blijven gespannen.” “Europese toeristen ruilden hun boekingen voor Turkije enkele jaren geleden in voor andere zuiderse bestemmingen, zoals Spanje. Ze zijn echter niet teruggekeerd. Ook het voorbije jaar moest in Turkije een verdere daling van het aantal West-Europese toeristen worden geregistreerd.” “Hun plaats wordt echter steeds meer door bezoekers uit het Midden-Oosten, vooral uit Iran, ingenomen,” aldus nog de Financial Times. (mah)

Meer