Toerisme bezorgt Orlando Airport plaats tussen tien drukste luchthavens ter wereld

Orlando International Airport heeft zich vorig jaar een plaats toegeëigend bij de tien drukste luchthavens van de wereld. Dat heeft de luchthaven in belangrijke mate te danken aan de nabijheid van Walt Disney World en Universal Studios Florida, die grote stromen toeristen uit eigen land konden aantrekken. Dit blijkt uit een rapport van de Airports Council International (ACI).

De binnenkomst van een draaischijf voor entertainment zoals Orlando Airport toont volgens de onderzoekers dat het toerisme een belangrijke pijler voor het herstel in de trafieken vormt.

De luchtvaart vervoerde vorig jaar in totaal bijna 4,5 miljard reizigers. Dat betekende een stijging met bijna 25 procent ten opzichte van het jaar voordien. Maar de trafieken liggen nog steeds meer dan 50 procent onder de resultaten die drie jaar geleden, voor het uitbreken van de coronapandemie, werden geregistreerd. 

De top tien van drukste luchthavens, die met een gezamenlijk cijfer van ongeveer 463 miljoen passagiers bijna 10 procent van de wereldwijde trafieken vertegenwoordigen, lieten tegenover het jaar voordien een stijging met 51,8 procent optekenen. Tegenover drie jaar geleden is er nog wel sprake van een daling met 29,1 procent.

Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport kon zich met 75,7 miljoen passagiers, een stijging met 76,4 procent ten opzichte van het jaar voordien, opnieuw de grootste luchthaven ter wereld noemen, gevolgd door Dallas/Fort Worth International Airport (62,5 miljoen) en Denver International Airport (58,8 miljoen).

Atlanta International Airport veroverde de eerste plaats terug die de Amerikaanse luchthaven twee jaar geleden was kwijtgespeeld aan Guangzhou Baiyun International Airport, die vorig jaar een terugval met 8 procent tot 40,3 miljoen passagiers moest melden en naar een achtste plaats terugzakte. 

“Hoewel China een grote luchtvaartmogendheid blijft, hield het land vorig jaar zijn internationale grenzen gesloten”, verklaren experts die terugval. “Bovendien viel ook het binnenlands verkeer terug ten gevolge van het zerobeleid dat de Chinese overheid tegenover de uitbraak van nieuwe besmettingen met het virus COVID-19 hanteert.”

Acht van de tien drukste luchthavens voor het vervoer van passagiers bevinden zich in de Verenigde Staten. De twee resterende plaatsen zijn voor Chinese bestemmingen. “Al deze luchthavens hebben een belangrijk aandeel in de binnenlandse trafieken, het segment van de luchtvaart dat het snelste herstel heeft gekend”, merken de experts op.

De grootste verbetering werd gerealiseerd door Orlando International Airport in Florida, waar de trafieken vorig jaar met 86,7 procent tot 40,4 miljoen passagiers opliepen. De luchthaven steeg daardoor van een zevenentwintigste naar zevende plaats. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat Orlando zich in de top tien kon plaatsen. Een woordvoerster van de Greater Orlando Aviation Authority stelde dat de luchthaven dit jaar nog meer trafieken in het vooruitzicht stelt, aangezien verwacht wordt dat de internationale en zakelijke reizen zich dit jaar verder zullen herstellen.

“De ranglijsten wijzen op een bemoedigend herstel”, betoogde Luis Felipe de Oliveira, directeur-generaal van de Airports Council International, in een reactie op het rapport. “Luchthavens die traditioneel de grootste trafieken kenden, keerden het voorbije jaar terug aan de top van de rangschikking. Hoewel er nog altijd met eventuele negatieve elementen moet rekening worden gehouden, kan de verdere heropening van de economie, de luchtvaarttrafieken tijdens de tweede helft van dit jaar opnieuw verder doen stijgen.”

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20