Toegeving: Huawei mag schermen kopen bij Samsung

De Chinese smartphonebouwer mag, ondanks een Amerikaans moratorium, nu toch schermen kopen bij de Zuid-Koreanen.

In het nieuws: Huawei gaat displays voor smartphones kopen bij Samsung. Dat mocht tot voor kort niet door de Amerikaanse wetten. Daar staat Huawei op een zwarte lijst.

Waarom mocht het niet? Huawei staat op een zwarte lijst van de Verenigde Staten. Daar staan bedrijven op die volgens de VS een bedreiging voor de nationale veiligheid zijn. Vrij vertaald: China zou proberen Amerikaanse burgers te bespioneren bij middel van goedkope smartphones.

Maar Samsung is toch Zuid-Koreaans? Correct, maar aangezien Samsung wel Amerikaanse chips gebruikt, valt de smartphonefabrikant toch onder die wetgeving. Samsung moest dus toestemming vragen om aan Huawei te mogen verkopen. Aangezien het om displays gaat, kon de Amerikaanse overheid niet hardmaken dat er spionage in het spel was.

Waarom mag het nu wel? Samsung heeft een licentie gekregen van de Verenigde Staten om toch displays aan Huawei te verkopen. Die bijzondere licentie is ook al uitgereikt aan Intel.

Is dat geen eerste stap in de goede richting? Daar lijkt het van ver misschien op, maar deze kleine toegeving lukt enkel omdat het om displays gaat, die bovendien gemaakt worden door Samsung, niet Huawei. Een beweging in de omgekeerde richting zit er niet meteen aan te komen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20