Toch geen familiebijeenkomsten: nieuw rapport verstrengt exitstrategie

De expertengroep die de exitstrategie moet uittekenen, de GEES, heeft haar rapport verfijnd. Bijeenkomsten met familie en vrienden zullen in een eerste fase niet meer mogelijk zijn en u zult pas vanaf ten vroegste 8 juni weer op café kunnen gaan. Dat schrijft De Standaard.

Vrijdagnamiddag om 14.30 uur komt de Veiligheidsraad opnieuw samen om de exitstrategie na 4 mei te bespreken. Later op de dag volgt een aankondiging daarover.

De expertengroep geeft zijn fiat voor een versoepeling van de regels vanaf 4 mei, maar waarschuwt dat alles stapsgewijs moet gebeuren. Dat blijkt uit de laatste versie van haar rapport, dat de krant De Standaard kon inkijken. De experten waarschuwen ook dat de kans groot is dat het virus opflakkert in de herfst of de winter.

Eerste fase

De exit zou verlopen in drie fases. De eerste begint op 4 mei, met de heropening van sportclubs, parken en pleinen, maar speeltuinen zouden nog even gesloten blijven. Garages, fietswinkels en vastgoedkantoren kunnen opnieuw opengaan op afspraak en kleinere verf-, tegel-, licht- en keukenwinkels zouden opnieuw de deuren mogen openen. Ook andere bedrijven mogen opnieuw opstarten, op voorwaarde dat de social distancing kan gerespecteerd worden.

Opmerkelijk: op het openbaar vervoer worden mondmaskers verplicht. Voorlopig weigerde de regering mondmaskers verplicht te maken, maar ze raadde het wel sterk aan. Vrienden of familie ontmoeten in kleine groep zal nog niet kunnen. In een eerdere versie was dat wel mogelijk vanaf 4 mei.

Tweede fase

Kappers zouden pas mogen openen in een tweede fase, vanaf 18 mei. Ze moeten wel verplicht een mondmasker dragen. Ook scholen kunnen vanaf dan weer opengaan. Het Vlaamse onderwijs en bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) kondigden al aan dat wat hen betreft de scholen al op 15 mei mogen openen, maar het is nu afwachten wat de Veiligheidsraad van dat voorstel vindt.

U zult in de tweede fase ook opnieuw musea kunnen gaan bezoeken, maar er wordt een plafond gezet op het aantal bezoekers. De regels rond begrafenissen en huwelijken worden mogelijk versoepeld, maar de kans is klein dat indoorbijeenkomsten van meer dan 50 personen al snel zullen worden toegelaten.

Tegen dan zouden kleine thuisbijeenkomsten mogelijks wel kunnen, maar dat wordt nog onderzocht. Hetzelfde geldt voor bezoek aan de kust.

Derde fase

In de laatste fase, vanaf 8 juni, zou heel misschien de horeca weer kunnen openen. Over zomerkampen wordt vermoedelijk pas eind mei beslist.

Belangrijke nuance is wel dat het rapport maar een advies is. Uiteindelijk beslissen de politici in de Veiligheidsraad over de strategie, maar de verwachting is dat ze niet te hard zullen ingaan tegen de experten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20