Tirana profiteert van een bouwhausse; financiering wellicht vooral door zwart geld

De Albanese hoofdstad Tirana werpt zich op als een belangrijk groeigebied van de Europese vastgoedsector. De prijzen van het onroerende goed hebben er de voorbije jaren een bijzonder sterke stijging laten optekenen. Dat blijkt uit cijfers van consulent Keydata Albania.

Er blijven echter twijfels over de financiële achtergrond van vele projecten, waarbij vooral gewag gemaakt wordt van een instroom van middelen uit de grijze economie.

Populaire wijk

“Ook tijdens het eerste kwartaal van dit jaar is de prijs van immobiliën in Tirana verder blijven stijgen”, merken analisten op. “Inmiddels moet er bij de aankoop van een wooneenheid gerekend worden op een prijs van gemiddeld 1.143 euro per vierkante meter.”

“Die prijzen hebben de voorbije jaren een sterke groei geregistreerd. Men kan overal in de stad dan ook nieuwe vastgoedprojecten zien oprijzen. Ontwikkelaars willen van de groeiende populariteit van de stad profiteren.”

De gemiddelde vastgoedprijzen lagen in Tirana op het einde van het eerste kwartaal van dit jaar 3,2 procent hoger dan eind vorig jaar. Binnen de hoofdring van de Albanese hoofdstad moet zelfs met een gemiddelde prijs van 1.300 euro per vierkante meter rekening worden gehouden.

In de populaire, centraal gelegen wijk Blloku liep die prijs zelfs nog verder op tot 1.600 euro per vierkante meter. Maar ook in de buitenwijken diende nog altijd met een gemiddelde prijs van 1.000 euro per vierkante meter te worden gerekend.

Zwart geld

De analisten wijzen er nog op dat de gemiddelde vastgoedprijs in Tirana sinds het begin van dit decennium met 100 euro per vierkante meter is gestegen. Ook tijdens het eerste kwartaal van dit jaar was er opnieuw sprake van een toename met 16 euro.

Makelaars merken op dat Tirana al geruime tijd met een grote vraag naar vastgoed wordt geconfronteerd en benadrukken dat daarbij nog altijd een verdere toename kan worden opgemerkt.

“Vooral investeerders tonen een grote interesse in het vastgoed”, voeren de makelaars aan. “Vaak gaan zij al over tot een aankoop vooraleer het pand is gebouwd.”

“Niet zelden worden zelfs meerdere appartementen tegelijkertijd gekocht om later met winst verder te verkopen. Anderen kopen appartementen voor een verhuur aan buitenlanders.”

Er zijn echter vragen over de financiering van de projecten. Vermoed wordt dat een groot deel van de bouwhausse in Tirana door zwart geld wordt gedreven. Het Global Initiative Against Transnational Crime schat dat er elk jaar tussen de 300 miljoen euro en 700 miljoen euro aan zwart geld Albanië binnenkomt. Een groot deel daarvan zou in de bouwsector worden geïnvesteerd.

(am)

Meer