Tips van Benjamin Graham voor succes op de beurs

Benjamin Graham is een naam als een klok in de beleggingswereld. De Amerikaanse econoom en vermogensbeheerder wordt algemeen beschouwd als de vader van het waardebeleggen.

Intrinsieke waarde, Mr. Market, veiligheidsmarge,… het zijn stuk voor stuk begrippen die aan het brein van deze beursmeester ontsproten zijn en waar je als belegger ongetwijfeld al eens over gehoord hebt.

Tijdens zijn rijkgevulde carrière schreef Benjamin Graham onder andere de beleggingsboeken ‘Security Analysis’ en ‘The Intelligent Investor’, absolute klassiekers. Die laatste is door Warren Buffett zelfs uitgeroepen tot beste beleggingsboek aller tijden.

Graham maakte als een van de eersten gebruik van fundamentele analyse bij het nemen van aan- en verkoopbeslissingen. Zo kocht hij enkel bedrijven die een gemiddelde jaarlijkse winstgroei van minstens 7% lieten zien en mochten de ondernemingen nooit meer schulden dan eigen vermogen hebben. Met een gemiddeld jaarlijks rendement van zo’n 17% bleek deze beleggingsstrategie hem geen windeieren te leggen.

Tot op de dag van vandaag kan Graham in de beleggerswereld op veel respect rekenen, zowel van particuliere beleggers als van gekende beursmeesters. Warren Buffett bijvoorbeeld is een bijzonder grote fan van Benjamin Graham.

Wat zijn de belangrijkste beleggingsprincipes van Benjamin Graham?

Profiteer van Mr. Market

Mister Market staat symbool voor de financiële markten in hun geheel: de ene dag kunnen ze zeer pessimistisch zijn, de andere dag erg optimistisch. Als belegger mag je je niet gedragen zoals Mister Market. Je moet steeds rationele beslissingen nemen en je niet laten leiden door je emoties. Staar je niet dagelijks blind op de aandelenkoersen, maar profiteer van dat soms manisch-depressieve karakter van de beurs. Koop aandelen wanneer de markten zich in woelig vaarwater bevinden of wanneer de koerstabellen donkerrood kleuren. Op termijn kan dat contraire gedrag je goede resultaten opleveren.

Een goede strategie is cruciaal

Een beleggingsstrategie: het belang ervan wordt vaak onderschat. Besef dat je strategie je succes als belegger maakt of kraakt. Het is een fundamenteel aspect bij beleggen. Geen enkele strategie is juist of fout, maar elke belegger heeft er wel een nodig. Schrijf je beleggingsstrategie neer, bekijk die regelmatig en optimaliseer waar nodig. Wanneer er geen reden is om je strategie te wijzigen, hou je dan aan je plan. Zowel in goede als in slechte tijden. ‘Never change a winning team.’ Stel als belegger je eigen criteria samen, bepaal vooraf wanneer je een aandeel koopwaardig vindt en wat voor bedrijven je in je portefeuille wil opnemen.

Heb vertrouwen in de toekomst

Als belegger ben je ook een beetje een ondernemer. Aandeelhouders zijn immers mede-eigenaar van het bedrijf waarin ze beleggen. Daarom is het belangrijk dat je vertrouwen hebt in dat bedrijf. Je gelooft dat de onderneming de komende jaren zal blijven groeien. Als je geen vertrouwen hebt in een bedrijf of niet denkt dat het in de toekomst nog zal groeien, koop er dan geen aandelen van.

Wil je nog meer tips van Benjaman Graham? Download hier het e-book “7 tips van Benjamin Graham voor succes op de beurs”.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20