Tips om je lening goedgekeurd te krijgen bij de bank

Als gevolg van de economische crisis zijn verstrekkers van leningen en kredieten aanzienlijk strenger worden bij de beoordeling van een aanvraag. In de praktijk komt het neer op steeds meer problemen bij het verkrijgen van goedkeuring om geld te kunnen lenen. Onderstaande tips kunnen helpen om een leenaanvraag bij een bank gemakkelijker goedgekeurd te krijgen.

Weet wat je wilt

Voordat je een bank benadert met een leenaanvraag dien je uitgezocht te hebben welke lening je af wilt gaan sluiten tegen welke voorwaarden. Maar ook moet je voor jezelf op een rijtje hebben gezet wat je je kunt veroorloven en hoe je afbetalingsplan eruit gaat zien.

Maak een persoonlijke afspraak

Zodra je een lening gevonden denkt te hebben die bij je leenwensen past, dan kun je in een persoonlijk gesprek met een adviseur van de bank je vragen stellen en de benodigde documenten direct overleggen. Je kunt dan tevens je aflossingsmogelijkheden naar voren brengen. Naar de bank toe geeft je op deze manier op een actieve manier aan dat je serieus en van goede wil bent.

Tip! Simuleer gratis leningen bij verschillende banken:

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Weet wat er financieel mogelijk is

Om een leenaanvraag goedgekeurd te krijgen door de bank is het goed om te weten waar je zelf financieel toe in staat bent. Je bank kan je dan vertellen of je binnen de gestelde grenzen valt om in aanmerking te komen voor de gewenste lening. Je kunt je financiële situatie onderbouwen door middel van loonstroken en andere gegevens die betrekking hebben op je inkomsten en uitgaven. Als je een codering van het CKP achter je naam hebt staan, is het goed om deze eerst te controleren en mee te nemen naar het gesprek bij de bank. Uiteraard dien je foute vermelding direct aan te geven zodat deze je leenaanvraag niet in de weg zullen staan.

Maak een checklist

Voordat je een aanvraag voor een lening indient, dien je een checklist te maken van alle documenten en bewijsstukken die je nodig hebt. Soms duurt het namelijk enige tijd voordat je alle stukken in handen hebt van bijvoorbeeld

  • schuldeisers,
  • je werkgever.

Een leenaanvraag die niet volledig, of niet op de juiste manier, is ingevuld, zal door de meeste banken niet in behandeling worden genomen. Voor andere banken zijn onvolledige leenaanvragen een reden voor een directe afwijzing.

Realistische verwachtingen

Hals over kop een lening aanvragen is nooit goed. Banken hanteren namelijk een vaste procedure bij de beoordeling van je aanvraag. Tijdens het persoonlijke gesprek bij de bank is het dan ook verstandig om na te vragen wanneer je een antwoord op je leenaanvraag kunt verwachten. Bij bepaalde leningen is vooraf al bekend dat deze goedgekeurd worden, maar zullen de exacte voorwaarden nog enkele weken op zich laten wachten. Je kunt de adviseur van de bank dan vragen naar de vervolgstappen die genomen gaan worden. Door op een realistisch manier naar het leenproces te kijken, zul je niet snel geneigd zijn om een ongeduldig bericht naar de bank te sturen. Dit zal namelijk vaak niet in je voordeel werken.

Borgstelling voor een lening

Wanneer je op voorhand al weet dat je niet in aanmerking komt voor een bepaalde lening, dan kan een bank soms toch bereid zijn je geld te lenen als je iemand bereid vindt om borg te staan. Borgstelling wil zeggen dat je samen met een ander het leencontract ondertekend. Wanneer blijkt dat je niet in staat bent om aan je financiële verplichtingen te voldoen dan zal de bank het geleende geld terug trachten te halen bij de persoon die borg staat. Uiteraard mag de persoon die borg staat zelf geen financiële problemen hebben, of in het verleden hebben gehad.

Onderpand voor een lening

Voor mensen die vastgoed bezitten kan de aanvraag voor een lening soms wel worden goedgekeurd als bijvoorbeeld je eigen woning als onderpand gebruikt kan worden voor de openstaande schuld. Op die manier heeft de bank immers meer zekerheid dat het uitgeleende geld ook daadwerkelijk terug zal worden betaald, zelfs als er problemen met de terugbetaling zouden ontstaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20