Tim Cook: “Onze eigen gegevens worden met militaire efficiëntie als wapen tegen ons ingezet”

Apple-baas Tim Cook heeft er woensdag in het Europees Parlement voor gewaarschuwd dat big data op termijn tegen burgers gebruikt dreigt te worden.

In 2011 introduceerde Eric Schmidt, de voormalige CEO van Google, voor het eerst de term “gang of four” (“bende van vier”). Die zou later worden omgevormd tot “Big Four Tech”, vandaag beter bekend als de GAFA, een acroniem voor Google – Apple – Facebook en Amazon.

Blinde adoratie heeft plaats gemaakt voor toenemend scepticisme

Maar de voorbije 7 jaar heeft de blinde adoratie voor alles wat deze bedrijven deden onder het grote publiek plaats gemaakt voor een toenemend scepticisme. Dat wantrouwen wordt zelden gevolgd door consequent handelen. Hoeveel mensen kent u die hun Facebook-account hebben opgezegd? Toch staat één zaak staat: deze bedrijven worden door de massa met steeds meer argwaan bekeken, nadat zowat dagelijks een nieuw schandaal opduikt.

Uitkijken was het dan ook naar de keynote-speech die Apple-baas Tim Cook woensdag in Brussel gaf ter gelegenheid van de International Conference of Data Protection and Privacy Commissioners (ICDPPC) in Brussel, een initiatief van de Europese Unie.

“In wat voor wereld willen we leven?”

Cook zei een reeks interessante zaken:

“Onze eigen gegevens worden als wapen tegen ons ingezet met militaire efficiëntieWe mogen de gevolgen niet onderschatten. Dit is surveillance.”

“Dagelijks wisselen miljarden dollar van eigenaar, worden ontelbare beslissingen genomen op basis van onze ‘likes’ en ‘dislikes’. Deze bergen aan persoonlijke gegevens maken de bedrijven die het verzamelen alleen maar rijker.” 

“De platformen en algoritmes die beloofden onze levens te verbeteren vergroten daarentegen onze slechtst mogelijke kanten.”

“In extremere gevallen, ontwikkelt dit proces een duurzaam digitaal profiel dat bedrijven toelaat je beter te kennen dan jezelf. Je profiel wordt dan door algoritmes gejaagd die je steeds meer extreme content gaan voorschotelen om zo je zachte voorkeuren te transformeren tot onwrikbare overtuigingen.”

“Boeven, maar ook overheden hebben misbruik gemaakt van het vertrouwen van gebruikers. Dat heeft geleid tot een toename van geweld en maakt dat we niet langer dezelfde betekenis geven aan wat waar en onwaar is. Meer dan ooit moeten we ons een fundamentele vraag stellen: in wat voor wereld willen we leven?”

Cook feliciteerde de EU voor de implementering van de GDPR-wetgeving en pleitte voor de introductie van een gelijkaardig systeem in de VS.

Hoe zit dat weer in China Mr. Cook?

Het lijkt er dus op dat Cook zich nu als de beste leering van de klas wil gaan profileren en de veelvuldige privacy-schandalen aangrijpt om zijn rivalen in een slecht daglicht te plaatsen. Opmerkelijk, want in maart meldde Apple nog dat alle data die in China via zijn iCloud-dienst worden opgeslagen op eenvoudige aanvraag met de Chinese autoriteiten of de politie zullen worden gedeeld. Volgens Amnesty International is dat een praktijk die in China eerder de regel dan de uitzondering vormt. 

Cook heeft makkelijk praten. Ten eerste bestond zijn publiek voornamelijk uit regelgevers en ten tweede kan hij zich veroorloven bedrijven als Facebook en Google de “data-industriële macht” te noemen. Apple verdient zijn geld namelijk met de verkoop van iPhone’s a rato van 1.000 euro per stuk en niet met reclame.

Google en Facebook in het ‘hol van de leeuw’

Ook Facebookbaas Mark Zuckerberg en Google-CEO Sundai Pichai maakten hun opwachting om hun businessmodel te verdedigen. Veiligheidshalve deden ze dat via een vooraf opgenomen video-opname. Wat hen een passage in het hol van de leeuw bespaarde.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20