TikTok lanceert eigen streamingdienst ‘TikTok Music’ in Brazilië en Indonesië

TikTok heeft vandaag z’n eigen muziekstreamingdienst gelanceerd. TikTok Music is voorlopig enkel beschikbaar in Brazilië en Indonesië en zal een verlengde vormen van de videoapp. Het is nog niet duidelijk of de app ook in andere landen gelanceerd zal worden.

Tegenwoordig is TikTok vaak verantwoordelijk voor muzikale hits. Een virale hit op TikTok kan zo doorbreken en de wereldwijde hitlijsten overnemen. TikTok wil die impact op de muziekwereld nu ook gebruiken in een eigen muziekstreamingdienst.

TikTok Music

TikTok heeft vandaag TikTok Music gelanceerd in Brazilië en Indonesië. Het gaat om een muziekstreamingdienst zoals Spotify, maar waarbij je enkel met een abonnement naar muziek kan luisteren en deze kan downloaden om offline te beluisteren. Er is dus geen gratis formule met reclame. Met TikTok Music kan je ook lyrics opzoeken en zelfs Shazam-gewijs muziek herkennen.

Het is niet volledig toevallig dat Brazilië en Indonesië als eersten gebruik kunnen maken van TikTok Music. ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, lanceerde namelijk eerder al de muziekstreamingdienst Resso, die eigenlijk exact hetzelfde deed als TikTok Music. ByteDance liet al weten dat Resso op 5 september 2023 zal verdwijnen. Gebruikers hebben tot dan de tijd om hun account over te zetten op een account op TikTok Music. Resso is ook actief in India, daarbij is het nog niet geweten of Resso hier zal blijven bestaan of ook ingeruild zal worden voor TikTok Music.

Link met TikTok

De rebranding naar TikTok Music brengt wel een handig snufje met zich mee. Zo kunnen gebruikers hun account op TikTok Music linken aan hun account op TikTok, waardoor ze makkelijk de volledige versies van nummers kunnen terugvinden waar ze een fragment van hoorden op TikTok.

“We zijn blij dat we TikTok Music kunnen introduceren als een nieuwe dienst dat de kracht van het ontdekken van muziek op TikTok combineert met de beste streamingdienst”, klink het bij Ole Obermann, het hoofd van music business development bij TikTok. TikTok Music kost 16,9 real (3,19 euro) per maand in Brazilië. In Indonesië gaat het om 4.900.000 roepia (2,98 euro) voor iOS-gebruikers en 4.490.000 roepia (2,73 euro) voor Androidgebruikers in hun eerste maand, daarna wordt het ook voor hen 4.900.000 roepia. Daarmee is de app beduidend goedkoper dan Spotify (al heeft Spotify natuurlijk wel een gratis formule).

Meer