Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 06 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Tijdelijk werklozen krijgen 150 euro meer per maand

Logo Business AM
Coronacrisis

20/03/2020 | Ruben Van Lent | 3 min leestijd

Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) - Isopix

De regering geeft tijdelijk werklozen 150 euro extra bovenop hun uitkering, die 70 procent van hun loon bedraagt. Zo wil ze voorkomen dat de economie helemaal stilvalt door het coronavirus covid-19.

Dat kondigde minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) aan op een persconferentie van de federale regering.

Doordat iedereen wordt aangeraden om zoveel mogelijk binnen te blijven en ongeveer alle bedrijven gesloten zijn, is de economie grotendeels stilgevallen. Heel wat werknemers vallen daardoor terug op tijdelijke werkloosheid. De regering verwacht tot 1 miljoen tijdelijk werkloze Belgen.

Wie in tijdelijke werkloosheid gaat, krijgt 70 procent van zijn laatste loon, maar de uitkering wordt begrensd op 1.900 euro. Daar gaat ook nog een klein percentage aan belastingen af.

Om te verzekeren dat iedereen zijn facturen kan blijven betalen en om te voorkomen dat de koopkracht helemaal onderuit gaat op het moment dat de maatregelen worden opgeheven, komt daar 5,63 euro per dag bij. Dat is ongeveer 150 euro per maand.

Vakbonden

Die optie bestond al, maar in het verleden werd dat bedrag betaald door de werkgever als die dat nodig vond. Nu betaalt de overheid dat automatisch. De maatregel was een voorstel van de vakbonden en werkgeversorganisaties.

Het stelsel van tijdelijke werkloosheid wordt ook vereenvoudigd. In plaats van de keuze te moeten maken tussen ‘economische werkloosheid’ of ‘werkloosheid door overmacht’ is er nu gewoon het ‘coronaregime’.

10 miljard euro tekort

Voorts kondigde minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) ook nog maatregelen voor zelfstandigen en bedrijven aan die de voorbije weken al waren gelekt. Bedrijven mogen hun belastingen spreiden en de overheid staat garant voor leningen van bedrijven.

Alle maatregelen om covid-19 te bestrijden, kosten de begroting nu al 8 tot 10 miljard euro, liet minister van Begroting David Clarinval (MR) weten. Die kosten komen bovenop het huidige tekort van 14 miljard euro. Dat is net onder 3 procent van het bbp, wat dus betekent dat het tekort nu boven de grens van 3 procent die Europa zijn lidstaten oplegt, zal stijgen.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton