Tijd om Bikavér, de fameuze Hongaarse stierenbloedwijn, een nieuwe kans te geven

Bikavér – “stierenbloed” – werd voor het eerst gemaakt in de 19e eeuw en is de meest bekende rode melange van Hongarije, geproduceerd in Eger en Szekszárd. Voor velen roept de naam Bikavér nog steeds herinneringen op aan goedkope en rustieke wijn. Dit is voornamelijk te danken aan de reputatie van massa geproduceerde rode wijnen van lage kwaliteit die tijdens het communistische tijdperk werden geëxporteerd. Maar er is in de afgelopen vijf jaar echter meer veranderd in beide Bikavér-regio’s dan in de afgelopen 170 jaar.

De Hongaarse naam geeft de eerste hint over de kleur van de iconische rode wijn van Hongarije: volgens de legende dronken Hongaarse soldaten tijdens de Ottomaanse invasie in 1552 donkergekleurde rode wijn om zichzelf te versterken terwijl ze het kasteel van Eger verdedigden tegen de Turkse belegering. De bloedachtige rode wijnvlekken op hun kleding en gezichten veroorzaakten geruchten onder de Turken dat de Hongaarse soldaten stierenbloed dronken om te winnen.

Hoe fascinerend het ook klinkt, het is onwaarschijnlijk dat de legende waar is, vooral omdat Hongarije in de 16e eeuw grotendeels een land was dat witte wijn produceerde. Pas nadat Phylloxera in de jaren 1880 door de wijngaarden had geraasd, begonnen telers in bepaalde regio’s hun wijngaarden te herplanten met rode druiven.

Bikavér: belangrijkste regio’s

Eger in het noorden en Szekszárd in het zuiden van Hongarije zijn de enige twee regio’s die de beroemde rode blend produceren en de term Bikavér op het etiket mogen gebruiken.

Er zijn veel meer verschillen dan overeenkomsten tussen de twee regio’s.
Eger, op slechts twee uur rijden van Tokaj, is een regio met een koel klimaat op een vergelijkbare breedtegraad als Bourgondië. Met het Bükk-gebergte in het oosten domineren vulkanische bodems de 5.500 ha aan wijngaarden. Een van de bekendste wijngaarden van de regio is Nagy-Eged-hegy, de hoogste wijngaard in Hongarije op meer dan 530 meter boven de zeespiegel.

De eerste “officiële” Egri Bikavér werd in 1868 gemaakt door de joodse zakenman Lipot Kanitz, die verantwoordelijk was voor het herstel van de lokale wijnindustrie in het post-Phylloxera-tijdperk en het verspreiden van de faam van de Bikavér buiten de Hongaarse grenzen.

Szekszárd ligt in de regio Pannon in het zuiden van Hongarije, ten westen van de rivier de Donau. De 2.100 ha aan wijnstokken van de regio zijn geplant op een complex lappendeken van verschillende oriëntaties en hoogtes, met löss en kalkachtige kalksteenbodems die de wijngaarden domineren.

Getty

De Bull’s Blood wijnmelange

Bikavér (‘stierenbloed’) bevat meestal minimaal vier variëteiten:

Kékfrankos

Kékfrankos (ook bekend als Blaufränkisch) is de ziel van Bikavér en misschien wel de enige constante in wat een diverse mix kan zijn. Kékfrankos moet ten minste 30% van Egri Bikavér uitmaken, terwijl 45% en meer nodig is voor de Szekszárdi-versie. Het warmere klimaat van Szekszárd leidt niet per se tot zwaardere en meer fruitige wijnen – de hogere minimumpercentages van Kékfrankos betekenen dat Szekszárdi Bikavér misschien lichter en frisser lijkt dan zijn Egri-tegenhanger.

Kadarka

De dunne schil-druif Kadarka speelde vroeger een veel belangrijkere rol in de blend, maar omdat hij vatbaar is voor ziekten en te laat rijpt, wordt de druif nu grotendeels vervangen door Kékfrankos in Hongarije, met kleine aanplantingsgebieden die zorgvuldig worden beheerd door wijnboeren in Szekszárd. Een klein percentage Kadarka (5-10%) is verplicht voor Egri Szekszárdi.

Andere soorten

Klassieke Bordeaux-variëteiten, namelijk Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot, zijn ook veelvoorkomend in Bikavér, wat bijdraagt ​​aan de tanninestructuur en fruitvoordelen. Andere toegestane druiven zijn lokale druivenrassen zoals Zweigelt en Portugieser, naast internationale druivenrassen zoals Pinot Noir en Syrah.

Vereisten voor veroudering van Bikavér

Om Kékfrankos-gedreven stierenbloed-wijn te maken, is rijping op eikenhout een must voor zowel Egri- als Szekszárdi-versies, en beide hebben hun eigen kwaliteitscategorieën:

Egri Bikavér heeft drie verouderingscriteria, te beginnen met Classicus (zes maanden in eiken vaten), dan Superior (12 maanden) en tenslotte Grand Superior (16 maanden).

Er zijn slechts twee categorieën voor Szekszárdi Bikavér: Regular en Premium, en beide eisen minstens een jaar rijping op vat. Om als Premium te kwalificeren, moet de wijn aan verdere beperkingen voldoen, waaronder lagere maximale opbrengsten.

Veel veranderd de jongste jaren

Voor velen roept de naam Bikavér nog steeds herinneringen op aan goedkope en rustieke wijn. Dit is voornamelijk te danken aan de reputatie van massa geproduceerde rode wijnen van lage kwaliteit die tijdens het communistische tijdperk werden geëxporteerd.

Maar er is in de afgelopen vijf jaar echter meer veranderd in beide Bikavér-regio’s dan in de afgelopen 170 jaar. Steeds vaker maakt de jongere generatie Hongaarse wijnmakers hun Bikavér met een zachtere benadering, gevolgd door veroudering voor een veel kortere periode wat gangbaar was bij de generatie van hun grootouders. Het doel is om frissere en meer eigentijdse wijnen te maken, van gemakkelijk drinkbare tafelwijnen tot verfijnde single-vineyard-edities die tientallen jaren kunnen rijpen.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20