Tiener maakt website waarop vluchtende Oekraïners onderdak kunnen vinden

Een 19-jarige ondernemer uit de Verenigde Staten heeft een website ontwikkeld die Oekraïense vluchtelingen in contact brengt met mogelijke verblijfplaatsen over heel de wereld.

Samen met zijn studiegenoot Marco Berstein richtte de 19-jarige Avi Schiffmann een onlineplatform, ‘UkraineTakeShelter’ genoemd, op voor mensen die vluchten uit Oekraïne en in het buitenland een verblijfplaats zoeken.

Op de website kunnen gastheren informatie vermelden zoals beschikbare ruimte, vervoer, eerste hulp, gesproken talen, kinderopvang, ondersteuning voor gehandicapten, juridische ondersteuning en nog veel meer.

Geen persoonlijke informatie

“We hopen dat UkraineTakeShelter.com fungeert als een openbaar bulletin dat vluchtelingen kunnen raadplegen van waar ze maar willen”, zeggen Schiffman en Burnstein in een verklaring. “We hebben onze gebruikersinterface zo ontworpen dat ze intuïtief en eenvoudig genoeg zijn om snel gebruikt te worden in stressvolle situaties.”

“Het is als een uitgeklede versie van Airbnb”, vertelde Schiffman in een interview aan Business Insider.

“We hebben geprobeerd ons te verplaatsen in een vluchteling die deze website bezoekt. Ze zijn in een vreemd land waar ze misschien de taal niet spreken. Ze zijn waarschijnlijk verdwaald en verward en net ontsnapt aan, letterlijk, explosies en geweervuur”, zei hij. “Ze willen niet naar een website die vol staat met ingewikkelde paragrafen van overheidsjargon.”

Volgens Schiffman kan iedereen die al eens op internet heeft gezeten de site gebruiken. Hij is doorgelicht door cyberveiligheidsexperts en is op een manier ontworpen zodat vluchtelingen geen persoonlijke informatie hoeven in te voeren.

“Wij hebben de beste DDOS-bescherming geïmplementeerd die beschikbaar is, en wij bewaren nooit informatie die specifieke locatiegegevens bevat”, tweette de jonge ondernemer.

#plekvrij

Vele regeringen in Europa startten de afgelopen weken initiatieven om vluchtelingen uit Oekraïne op te nemen. Vorige week lanceerde Belgisch staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) zijn campagne #plekvrij. Daarmee riep hij Belgen op zich te melden indien ze plaats hebben om vluchtelingen in huis op te nemen.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20