Thuiswerk maal vier: Belgen werken samen 4 miljoen dagen per week thuis

Vandaag werken de Belgen 4 miljoen dagen per week van thuis. Een niveau dat 4 keer zo hoog ligt als voor de crisis, leert een onderzoek van ING.  

Verwacht wordt dat de regering bedrijven vrijdag gaat vragen om maximaal over te schakelen naar telewerk. Tijdens de eerste coronagolf, toen de regering voor de eerste keer aankondigde dat thuiswerk de norm was, werd er massaal gehoor gegeven aan die oproep.

Uit het onderzoek van de grootbank ING blijkt dat tijdens de eerste coronapiek het aantal dagen dat we met z’n allen thuiswerken is gestegen tot 8,5 miljoen per week. Intussen is dat cijfer gedaald tot 4 miljoen. Al is dat nog vier keer hoger dan de periode voor de crisis.

Gedeeltelijke terugkeer naar het kantoor

‘De versoepeling van de lockdown ging gepaard met een graduele terugkeer naar kantoor. Telewerk bleef niettemin de regel. In sectoren waar dat breed werd toegepast, keerden werknemers dus slechts gedeeltelijk terug naar kantoor’, verduidelijkt de grootbank.

Cijfers van Google Mobility leren dat de verkeersdrukte rond kantoorgebouwen in geen enkel land is teruggekeerd naar het normale niveau. Bij het begin van de zomer steeg de verkeersdrukte tot 70-80 procent om vervolgens weer drastisch te zakken. Niet toevallig, want halverwege de zomer steeg het aantal besmettingen in veel landen opnieuw.

Telewerk de norm in de toekomst

Het merendeel van de bevraagde Belgen (85 procent) denkt dat ze ook na de crisis minstens 1 dag per week zullen thuiswerken. De helft denk twee dagen per week thuis te werken en een op vijf zelfs halftijds.

Al staat niet iedereen te springen om in de toekomst nog thuis te werken. 16 procent wil opnieuw voltijds naar het kantoor gaan. De grootbank merkt daarbij een generatiekloof op. Het enthousiasme voor telewerk groter is bij de jonge generaties (56 procent van de 25- tot 34-jarigen) dan bij de oudere (26,7 procent van 55- tot 64-jarigen).

Ook de alleenstaanden keren liever terug naar het kantoor. Een alleenstaande op vier wil blijven telewerken, tegenover bijna de helft (45 procent) van koppels met kinderen. ‘Alleenstaanden voelen zich nu eenmaal sneller eenzaam’, klink het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20