Peter Thiel: “Zijn de Chinezen geïnfiltreerd in het topmanagement van Google?”

Het sociale netwerk Facebook moet een boete van 5 miljard dollar betalen. De boete is een onderdeel van een schikking die het trof met de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC). Bij Facebook, een bedrijf dat op kwartaalbasis even veel nettowinst maakt, werd opgelucht gereageerd. De boete verandert niets aan het zakenmodel van Facebook. De FTC legde een extra controlemaatregelen op, maar die zijn dermate mild dat ze het zakenmodel van Zuckerberg allerminst in gevaar brengen. Het bedrijf kan in de VS gewoon rustig doorgaan met gegevens te verzamelen en te gelde te maken. Dat financiële markten dat goed begrepen, mag blijken uit de koerssprong die het bedrijf vrijdag maakte. Alles blijft dus bij het oude, want telkens Zuckerberg zegt dat hij voorstander is van meer regelgeving blijkt hoe zwak die regelgevers zijn in het opstellen van regels.

Dat de aanval nog altijd de beste verdediging blijft, blijkt uit het moment waarop Facebook nu zijn concurrent Google aanvalt. Een afleidingsmanoeuvre voor de eigen problemen, lijkt het wel. Peter Thiel, een miljardair/Trump-supporter van het eerste uur, suggereerde zondag dat het hoog tijd is dat de FBI en de CIA de infiltratie van Chinese spionnen bij Google onder de loep gaan nemen.

Thiel was een van de gastsprekers op de National Conservatism Conference, een evenement dat het Trump-nationalisme wil promoten. Thiel heeft als medeoprichter van PayPal miljarden verdiend die hij vervolgens succesvol wist te beleggen. Onder meer Airbnb, Facebook, LinkedIn en SpaceX konden op steun van Thiel rekenen en (bijna) allemaal bleken ze erg succesvol. Hij weet van zakendoen dus een en ander af. De groten van deze wereld houden rekening met wat Thiel vertelt. Vorige maand was hij nog te gast op de jaarlijkse Bilderberg-conferentie.

Peter Thiel: “FBI en CIA moeten Google-top 3 vragen stellen.”

Volgens Peter Thiel nam het management van Google recent een aantal beslissingen die verdacht veel op hoogverraad lijken. Hij stelde eerst vragen bij recente geruchten waarbij Google opnieuw de Chinese markt zou betreden met een gecensureerde zoekmachine.

“De FBI en de CIA moeten Google drie vragen stellen”, zei Thiel.

  1. Hoeveel buitenlandse inlichtingendiensten zijn geïnfiltreerd in jullie project voor artificiële intelligentie?
  2. Denkt Google’s topmanagement zelf geïnfiltreerd te zijn door de Chinese inlichtingendiensten?
  3. Is het omdat het management geïnfiltreerd is dat het heeft besloten samen te werken met het Chinese militaire apparaat en niet met het Amerikaanse? En dat omdat men denkt dat indien technologie niet via de voordeur vertrekt, ze onvermijdelijk langs de achterdeur wordt gestolen?

Thiel zei tenslotte dat de FBI en de CIA deze vragen best dringend stellen.  Hij voegde er aan toe ‘… ik weet niet goed hoe ik dit moet zeggen, maar dat gebeurt liefst niet op de allervriendelijkste manier.’

 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20