The Times: “Gebrek aan controle op veiligheid in vliegtuigen vergelijkbaar met gebrek aan controle op banken in 2008”

Airbus en Boeing hebben een te grote impact gekregen op de controle van de veiligheidsvoorschriften in hun eigen vliegtuigen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse krant Times of London. De krant bekeek hoe Boeing en Airbus samenwerken met de de Europese luchtvaartwaakhond Easa en zijn Amerikaans equivalent, de FAA.

Regelgevers geven beide bedrijven te veel macht, zegt Jon Horne, voorzitter van de European Cockpit Association, die 40.000 piloten vertegenwoordigt. Het gebrek aan controle is volgens hem vergelijkbaar met wat in de bankenwereld de norm was in de aanloop naar de financiële crisis van 2008.

“Airbus en Boeing staan in voor controle van eigen vliegtuigen”

Volgens sommige piloten is zelfs sprake van ‘een globale crisis’. Voormelde bedrijven zetten hun eigen personeel in om de veiligheid van de gebruikte apparatuur te certificeren. Dat gebeurt volgens de krant met instemming van de regelgevers. Volgens een voormalig piloot van Ethiopian Airlines maakt deze amicale relatie tussen regelgevers en vliegtuigproducenten dat de crashes met de Boeing 737 MAX even goed in Europa hadden kunnen gebeuren. Bij die twee ongelukken in Ethiopië en Indonesië stierven 346 mensen.

Omdat duizenden vliegtuigen onvoldoende worden gecheckt na de onderhoudsbeurt verliezen toestellen ook in Europa vaak in volle vlucht wisselstukken. Een vliegtuig dat een noodlanding moest maken was, vooraleer het naar Düsseldorf vertrok, niet gecontroleerd zoals de voorschriften het vereisen, leert het onderzoek.

FAA: “Eén dodelijke crash in de VS in de voorbije 10 jaar”

Beide vliegtuigbouwers spreken de insinuaties over een te amicale relatie met de luchtvaartwaakhonden tegen. “Het systeem van ‘geautoriseerde vertegenwoordigers’ – dat zijn mensen die bij Boeing werken, maar op de loonlijst van de FAA staan  – is een robuuste en effectieve manier om het overzicht op de veiligheid te monitoren. Beide bedrijven zijn verplicht te bewijzen dat vliegtuigen aan alle veiligheidsvereisten voldoen.”

De EASA spreekt ook tegen dat ze certificeringstaken uitbesteedt. “EASA neemt alle nodige stappen om de veiligheid te garanderen.”

De FAA laat trouwens weten dat in de Verenigde Staten het voorbije decennium ruim 7 miljard mensen op 90 miljoen commerciële vluchten zijn vervoerd in de VS. Daarbij moest slechts één dodelijke crash worden genoteerd. Volgens de organisatie is dat het gevolg van ononderbroken vooruitgang. Zowel in de manier waarop de FAA de veiligheid monitort, als in de wijze waarop ze risico’s analyseert.

Onderstaande grafiek toont de opvallende vooruitgang inzake veiligheid aan in de luchtvaart wereldwijd.