The Rock, Angelina Jolie of Matthew McConaughey? 63 procent van de Amerikanen denkt dat een filmster een goede president zou zijn

Hollywood en de Amerikaanse politiek, het is nogal een verhaal. Ronald Reagan, Arnold Schwarznegger en Donald Trump zijn maar enkele voorbeelden van beroemdheden die een politieke ambt hebben opgenomen. Bij de volgende Amerikaanse presidentsverkiezing zal de huidige president Joe Biden 84 jaar oud zijn. De speculaties over zijn opvolging lopen al sinds zijn verkiezingsoverwinning hoog op.

Uit een enquête van Piplsay bij ruim 30.000 Amerikanen blijkt dat 46 procent van de Amerikanen The Rock graag als volgende president van de Verenigde Staten (VS) zou zien. 58 procent denkt zelfs dat een gezamenlijke kandidatuur van The Rock (president) en Matthew McConaughey (gouverneur van Texas) een goed idee zou zijn.

Bij de vrouwen voert Angelina Jolie de ranglijsten aan. 30 procent van de Amerikanen zou haar verwelkomen als president. Oprah Winfrey volgt met 27 procent.

Volgens een recente opiniepeiling van The Economist heeft de huidige president aan populariteit moeten inboeten. Zo zal hij naar verwachting moeite hebben om de twee Amerika’s (Democraat/Republikein) te verenigen. Zoals Dwigth Eisenhower, Jimmy Carter en onlangs Barrack Obama tot op zekere hoogte lukte, met een steun van respectievelijk 68, 66 en 68 procent tegenover slechts 57 procent voor Biden. Trump kon tijdens zijn ambtsperiode op de minste steun rekenen (45 procent).

Kortom, dit is allemaal speculatie. Het belangrijkste blijft natuurlijk het vermogen de Hollywoodsterren om op een legitieme wijze aan politiek te doen. 63 procent van de Amerikanen denkt dat Hollywoodsterren goede politici zouden zijn, ‘als ze over politieke capaciteiten beschikken’ of ‘als ze een goed team om zich heen hebben’. 25 procent denkt net het omgekeerde.

Een leuk detail: de jongeren zijn minder grote voorstander van filmsterren als politici. Slechts 30 procent van de generatie Z (1997-2010) denkt filmsterren goeie politici zouden zijn. Dat percentage loopt op tot 35 procent bij de generatie Y (1984-1996).

(mah)

Lees ook

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20