Wie was de indiaan die ervoor zorgde dat de kolonisten Thanksgiving konden vieren? En hoe kan het dat hij Engels sprak?

De Amerikanen herdenken met Thanksgiving een feest dat de Pilgrim Fathers in 1621 zouden hebben gevierd toen zij in Plymouth in Massachusetts een nederzetting hadden gesticht. Na de barre tocht met de Mayflower vanuit Europa mislukte de eerste oogst daar. Toen er, volgens het verhaal althans, dankzij de hulp van indianen van de Wampanoag-stam in november alsnog geoogst kon worden, volgde de eerste viering van Thanksgiving Day. Ergens in dat verhaal duikt Squanto op. Een Indiaan die Engels kon.

Negen maanden na hun aankomst was ongeveer de helft van de 102 kolonisten die van de Mayflower vertrokken, omgekomen door honger en ziekte. De volkomen onvoorbereide en amateuristische pelgrims waren in de herfst van 1620 te laat aangekomen om gewassen te planten en onderschatten de strengheid van de winter in New England. Tot hun verbazing vonden ze hun eerste landingsplaats – nabij het schiereiland Cape Cod – onbewoond. Hoe ze het overleefden – en wat er daarna gebeurde – is een voorbeeld van de vreemde wendingen van globalisering.

De Pilgrims bereikten Plymouth een maand na hun aankomst en ontdekten dat het grootste deel van de lokale inheemse Amerikaanse bevolking die in het Cape Cod-gebied had gewoond, in voorgaande jaren was uitgeroeid door pokken en andere ziekten die door Engelse handelsschepen waren geïntroduceerd. In 1608 stelde de bemanning van een van deze schepen de inboorlingen voor om Engelse metalen goederen te ruilen voor bever- en andere dierenhuiden. In plaats daarvan bedrogen ze de inboorlingen, namen ze sommigen van hen gevangen en namen ze hen terug mee naar Europa als slaven.

Verkocht aan Spaanse priesters voor de prijs van twee paarden

Een van hen was een jonge man genaamd Tisquantum (later afgekort tot Squanto), die als slaaf werd verkocht aan Spaanse katholieke priesters voor 20 toenmalige ponden. Om dat even in perspectief te zetten, dat was toen het bedrag waar je twee paarden mee kon kopen, of 10 koeien. De Spaanse priesters schonken Squanto in 1612 zijn vrijheid. Hij reisde naar Engeland en woonde zes jaar in Londen, met de hoop ooit terug te keren naar zijn geboortedorp. In feite was dat niet zo’n onwaarschijnlijk streven.

Elk jaar voeren Engelse handelsschepen naar New England, waar ze goederen uitwisselden en af ​​en toe meer inboorlingen gevangen namen. In feite was de Engelse handel met de vroege kolonies van New England vanaf het begin gekoppeld aan slavernij. Tegen 1618 werden Squanto’s Engelse taalvaardigheid, algemene intelligentie en taalkundig inzicht opgemerkt door een Engelse scheepskapitein die aanbood hem terug te brengen naar New England in ruil voor zijn vertaal- en intermediaire vaardigheden. Squanto landde ergens in de buurt van Maine en werd ofwel bevrijd of is ontsnapt, we weten het niet precies. Het kostte Squanto drie jaar om naar het zuiden te lopen en de kolonisten in de buurt van zijn geboortedorp te vinden.

Squanto zorgde voor 50 jaar ongemakkelijke vrede

In het voorjaar van 1621, stapte alzo, tot de stomme verbazing van de verzwakte overgebleven Engelse kolonisten, een Indiaan (van de lokale Patuxet-stam) hun nederzetting binnen die zowel Engels als de Wampanoag-taal in het gebied sprak. Hij gaf hen advies over welke gewassen te planten, hoe te jagen en dieren te vangen. Daardoor konden de amateuristische kolonisten overleven. Dus organiseerden de Pilgrims later dat jaar, na de eerste succesvolle oogst, een feest met enkele van de inboorlingen, iets wat nu wordt herinnerd als Amerika’s “eerste Thanksgiving”.

Wat nog belangrijker is: Squanto diende als ambassadeur voor de Narragansett- en Wampanoag-indianen in het gebied. En gedurende een opmerkelijke halve eeuw was er een ongemakkelijke vrede tussen de Engelsen en de indianen. Nieuwkomers hielpen de Engelse kolonie ondertussen uit te groeien tot een bevolking van 180 in 1624 en uiteindelijk tot meer dan 1.500 in 1650.

Tegen 1675 steeg de Engelse bevolking tot meer dan 22.000, en de indianen begonnen te beseffen dat ze een bedreiging vormden voor hun eigen land. Ze lanceerden een aanval onder Chief Metacom in wat soms wordt beschreven als de Eerste Indiaanse Oorlog. Ze waren geen partij voor de kanonnen en musketten van de Engelsen en we weten hoe dat verhaal uiteindelijk is afgelopen.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20