Testconcert in Hasselt: 1.000 jongeren, geen mondmaskers, geen afstand

Een duizendtal jongeren zal normaal over ongeveer een maand kunnen genieten van een écht concert in Hasselt. De Vlaamse regering wil namelijk een heus testevenement organiseren om te controleren hoe betrouwbaar sneltesten en zelftesten precies zijn.

We moeten het ondertussen al een jaar zonder concerten stellen. Maar de Vlaamse regering heeft een plan op tafel liggen om zo’n 1.000 jongeren uit hun lijden te verlossen. Al gaat het uiteraard niet zomaar om een soort verjaardagscadeautje. Helaas.

De Vlaamse regering wil controleren hoe betrouwbaar sneltesten en zelftesten precies zijn in de strijd tegen het coronavirus. Daarom wil die midden april een testconcert organiseren, met 1.000 aanwezigen. Die zullen geen mondmaskers moeten dragen en ook geen afstand van elkaar moeten houden. Het evenement zou doorgaan in de Grenslandhallen.

Vier coronatesten

Wat ze wel moeten doen? Zich vier keer laten testen op een besmetting met het coronavirus. Drie van die testen gebeuren vlak voor het concert. Het gaat om een klassieke PCR-test, een antigeentest (oftewel een sneltest) en een zelftest. Na het evenement moeten alle aanwezigen een week in quarantaine. Daarna laten ze zich opnieuw testen. Dat gebeurt opnieuw met een PCR-test.

‘Tickets’?

Hoe je je kan inschrijven om deel te nemen aan het testevenement, is nog niet beslist. Het kabinet van Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) heeft laten weten dat daar later nog over gecommuniceerd wordt. Of je ook Tomorrowland-gewijs aan je computer moet zitten op de juiste seconde, valt dus nog af te wachten.

“Sleutel voor een zomer vol plezier”

Eerst moet de Vlaamse regering nog wachten op officiële goedkeuring van de federale ethische commissie. Maar daar verwachten ministers Zuhal Demir, Jan Jambon en Ben Weyts (allemaal N-VA) geen al te grote problemen. “Met dit testevenement geven we positief perspectief aan de eventsector én aan studenten”, vertellen ze in een verklaring.

“Testevenementen laten toe om in veilige omstandigheden snel- en zelftesten de kans te geven zich te bewijzen als sleutel voor een zomer vol plezier. Zo hebben we weer iets om naar uit te kijken.” Bovendien zullen die testen ook een belangrijke rol spelen in de terugkeer naar het ‘normale’ leven, klinkt het nog.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20