Tesla weer in de gratie van beleggers, ook al blijft CEO Musk vrezen voor een recessie

Autobouwer Tesla was met een koerswinst van ruim 9 procent een van de grote uitblinkers op een opvallend optimistisch gestemd Wall Street.

Tesla stond gisteren nog met een waardeverlies van zowat 44 procent in 2022 op de tabellen, waarmee het aandeel het sinds 1 januari ruim twee keer slechter deed dan de brede S&P-index.

Maar vandaag sloten beleggers de e-autobouwer weer in de armen, met een koerswinst van 9,3 procent tot gevolg. Het aandeel profiteerde van het algemene optimisme: de Dow Jones won 2,2 procent en de Nasdaq-index klom zelfs 2,5 procent.

Het gaat ook om een reactie op de verklaringen van topman Elon Musk op een conferentie in Qatar, via een videoverbinding. Hij schiep er duidelijkheid over de komende sanering. Eerder circuleerde het bericht dat hij 10.000 banen zou willen schrappen, of 10 procent van het personeel.

Maar zo zwaar gaat Tesla niet hakken. Het percentage van 10 procent slaat alleen maar op de bedienden, zo verduidelijkte Musk. Bij de fabrieksarbeiders zou de werkgelegenheid zelfs stijgen door de grote vraag naar Tesla’s. In totaal zou Tesla de komende maanden “slechts” 3 tot 3,5 procent van alle banen schrappen.

Wachtlijsten

Musk merkte nog op dat de wachtlijsten om een Tesla te kopen, nog steeds lang zijn. Daardoor is het snel groeiende bedrijf verzekerd van toekomstige inkomsten. Tesla’s omzet groeide in het eerste kwartaal met 81 procent tegenover een jaar eerder, tot 18,8 miljard dollar. De productie kwam in die drie maanden uit op 305.407 auto’s, of 69 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2021.

Tesla-beleggers reageerden verheugd ondanks dat Musk zijn sombere toon over de economie in haar geheel herhaalde. “De kans op een recessie is groter dan de kans op geen recessie”, zo verklaarde hij. Ook vorige maand waarschuwde hij al voor een krimp van de economie.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20