“Tesla van de scooters” Gogoro trekt naar de beurs via SPAC: markt van 500 miljoen voertuigen

Het Taiwanese Gogoro neemt de Aziatische markt van elektrische scooters in een wurggreep en trekt via een SPAC naar Wall Street.

Gogoro, een Taiwanees bedrijf dat zijn hoofdzetel in Taipei kent, staat tegenwoordig bekend als de “Tesla van de scooters”. De onderneming beheert een eigen vloot van e-scooters in Taiwan, maar verkoopt ook batterijen en oplaadsystemen aan ritdeel-apps. Gogoro werd opgericht in 2011 en geldt vandaag als de wereldleider in het aanleveren van faciliteiten voor e-scooters.

In Azië wordt de dienst waarin Gogoro uitblinkt steeds belangrijker. Zo produceert Gogoro oplaadmuren waar gebruikers een platte batterij kunnen wisselen voor een verse. Grote bedrijven zoals Yamaha staan te popelen om de producten van Gogoro te implementeren in hun voertuigen.

In Japan en Taiwan rijden er in totaal meer dan 20 miljoen scooters rond, net zoals in China trouwens. India zou zeker 37 miljoen motors tellen. Vietnam is echter de grootste markt met zeker 50 miljoen stuks op de baan. Het probleem is dat de meesten van hen rijden op fossiele brandstoffen.

SPAC brengt marktwaarde naar 2,3 miljard dollar

Er werd vorig jaar al aangekondigd dat Gogoro werkt aan een beursgang (IPO) op Wall Street. Dinsdag zullen de aandelen voor het eerst te koop zijn op de NASDAQ-beurs. Om de IPO sneller rond te krijgen, koos Gogoro voor een ondertussen populair geworden zijdeurtje, namelijk een fusie met een acquisitiebedrijf (SPAC). Op 31 maart kondigde Gogoro aan dat het zal fuseren met de SPAC Poema Global Holdings. 4 dagen later was dit al een feit.

Het nieuwe bedrijf zal de naam Gogoro gebruiken en zijn aandeel verhandelen met de beursticker GGR. Door de deal met de SPAC komt de totale marktwaarde van Gogoro neer op zo’n 2,35 miljard dollar. De Taiwanese onderneming haalde ook nog 335 miljoen dollar om verdere uitbreidingen te bekostigen.

Marktaandeel van 97 procent

Een van de vroegste investeerders van Gogoro is de GoTo Group; het grootste techbedrijf van Indonesië. GoTo zal Gogoro wellicht bijstaan met de verdere uitbreiding in Azië.

Gogoro haalde namelijk de afgelopen maanden al verschillende mijlpalen in de regio. Zo kon het bedrijf partnerships afsluiten in China, India en Indonesië, drie enorme markten voor scooters. Het Taiwanese bedrijf meent dat het nu een markt van in totaal 500 miljoen voertuigen bereikt. 

Begin dit jaar produceerde Gogoro zijn miljoenste slimme batterij. Op het moment van schrijven, verwisselden gebruikers al 275 miljoen batterijen van het bedrijf. In Taiwan gebruiken 97 procent van alle elektrische scooters de diensten van het bedrijf.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20