Aandeel Tesla -45% sinds begin dit jaar. Wat nu?

Het aandeel Tesla is sinds begin dit jaar bijna 45% van zijn waarde kwijtgespeeld. Op 11 januari klokte Tesla af op een prijs van 347 dollar. Woensdagavond bleef daar nog 196 dollar van over. Zelfs fervente ‘believers’ beginnen zich vragen te stellen over de toekomst van de elektrischewagenbouwer.

Het bedrijf zit dus in een storm en analisten en sectorspecialisten speculeren over het lot van het geesteskind van Elon Musk. De meest plausibele scenario’s die daarbij circuleren gaan van een voor Tesla pijnlijke overname tot een herkansing, gefinanceerd met Chinees geld.

Tesla, van beursfavoriet naar probleemaandeel?

Want deze beursfavoriet wordt stilaan in de steek gelaten door investeerders die eerder tot de meest fervente believers mochten worden gerekend. Zij wijzen op de dalende interesse voor auto’s als het Model 3 en de eeuwige, door Musk gebroken, beloftes met betrekking tot de cash flow van het bedrijf.

Tesla heeft onder impuls van de onberekenbare Musk altijd al voor controverse gezorgd. Maar voor het eerst duiken nu alarmerende berichten over de toekomst van het bedrijf op. Niet enkel de aandelen verliezen aan waarde, ook de obligaties die het bedrijf uitgeeft zijn minder waard. Wie zich tegen een eventueel faillissement van Tesla wil verzekeren moet daarvoor steeds meer geld op tafel leggen.

In mei had Tesla nog 2,7 miljard dollar opgehaald in een kapitaalronde, wat het bedrijf opnieuw enige zuurstof gaf. Maar later diezelfde maand schreef Musk in een email aan zijn personeel dat Tesla nog slechts 10 maanden heeft om ‘break-even’ te draaien. Hij gaf tevens aan fundamentele en broodnodige kostenbesparingen te zullen doorvoeren.

Wall Street vraagt zich ondertussen ook af wat de toekomstkansen van Tesla zijn nu de overheid de subsidies voor elektrische voertuigen heeft stopgezet. Die toekomst voorspellen is altijd moeilijk. Onder de scenario’s die de ronde doen circuleren de volgende:

1. China snelt ter hulp

China is de grootste markt wereldwijd voor elektrische voertuigen (EV’s). Vooral de Chinese overheid zet in op EV’s, wat het een perfecte afzetmarkt voor Tesla maakt. Een fabriek in aanbouw zou vanaf augustus al de eerste Tesla’s van de band doen rollen in Shanghai. Op die manier wil het merk de importtarieven op Amerikaanse producten omzeilen. De grote onbekende in dit scenario is de houding van de Amerikaanse overheid in elke toenadering tussen Tesla en de Chinese staat. Verondersteld mag worden dat Washington hier negatief advies zou verlenen.

2. Een noodgedwongen overname

Analisten bekijken wie mogelijke kopers voor het bedrijf zijn. Meestal gaat het om sectorgenoten, maar ook Apple wordt regelmatig genoemd. Zo’n verkoop lijkt enkel mogelijk wanneer de prijs van het aandeel verder zakt én Musk de controle over het bedrijf opgeeft. Vooral dit laatste lijkt moeilijk denkbaar. Musk is Tesla en Tesla is Musk.

3. Hard- en software in licentie geven

Het bedrijf bezit wel degelijk het patent op hoogwaardige producten, zoals zijn lithium-ion batterij en de elektronica die in de Model 3 zit. Het probleem van Tesla zit ‘m eerder in de executie. Musk slaagt er maar niet in de beloofde productiecijfers ook daadwerkelijk te realiseren. Eerder dan zelf wagens te bouwen, zou Tesla zijn hard- en software in licentie kunnen geven aan derde partijen. 

4. Tesla doet wat het belooft

Het einde van Tesla is al meer dan een keer aangekondigd. Net als Elon Musk zich al meer dan een keer een overlever heeft getoond.

De volgende 6 tot 12 maanden zullen de toekomst van het bedrijf beslissen.

Meer