Tesla’s ‘onzichtbare’ wagens

De productie van het Tesla Model 3 –  ‘de eerste elektrische wagen voor de massa’ – loopt opnieuw achterstand op. Beleggers schijnt het alvast niet te deren. Hoe zou dat ook, want beurzen kunnen enkel stijgen, lijkt het.

Tesla heeft sinds de lancering van het Model 3 meer dan een half miljoen bestellingen mogen noteren. Maar net als dat met de andere modellen van Tesla het geval is, slaagt het bedrijf van Elon Musk er maar niet in de productie van die wagens waar te maken.

In het laatste kwartaal van 2017 werden 1.550 exemplaren gebouwd, half zo veel als analisten hadden gerekend.  Musk laat ook weten dat ten vroegste in het midden van dit jaar 5.000 wagens per week zullen worden geleverd, een belofte die al voor december 2017 was gemaakt. Tesla is nochtans geen startup meer. Het bedrijf nadert zijn 15de verjaardag.

Nieuwe kapitaalronde?

Waarom het bedrijf nu wel zou kunnen waar het de voorbije zes kwartalen niet in slaagde, blijft een onbeantwoorde vraag. Verontrustender is dat het bedrijf waarschijnlijk opnieuw voor geld zal moeten gaan aankloppen bij zijn aandeelhouders.

De productiekosten zijn namelijk hoger dan inkomsten uit de verkopen. Zo lang de verkoop niet kan worden aangezwengeld omdat de productie achterblijft zal het bedrijf meer cash verbranden dan was vooropgesteld. Dat betekent dat Tesla straks opnieuw aandelen moet uitbrengen om geld op te halen, met als gevolg dat bestaande aandeelhouders hun aandelen zullen zien verwateren. Maar investeerders geven geen krimp. Het aandeel ging donderdag amper 1% lager. Analisten gaan er van uit dat de productieproblemen al in de beurskoers verrekend zitten. Afwachten dus wat dat binnen 3 maanden zal betekenen.

Tesla behoudt bij investeerders zowel letterlijk als figuurlijk veel krediet. De elektrische wagen zit sowieso in de lift en Tesla is daar het uithangbord van. Maar hoe lang dat blijft duren is de vraag, want zowat elk automerk werkt nu aan een alternatief voor Tesla. En die alternatieven zijn meestal een pak goedkoper dan wat Musk aanbiedt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20