Tesla moet op occasiemarkt sterke prijsdalingen melden; zet ook vraag naar nieuwe exemplaren onder druk

De modellen van de Amerikaanse autobouwer Tesla worden op de occasiemarkt met een opmerkelijke prijsdaling geconfronteerd. De hele Amerikaanse occasiemarkt dient weliswaar met een terugval af te rekenen, maar Tesla moet daarbij opvallend grote marges inleveren. Dat hebben analisten tegenover het persbureau Reuters gezegd.

Het fenomeen is volgens de analisten echter te wijten aan de uitzonderlijke situatie waarin Tesla zich de voorbije twee jaar op de Amerikaanse tweedehandsmarkt kon verheugen. De experts benadrukken dat het fenomeen ook een potentiële bedreiging vormt voor de prijs van nieuwe exemplaren van Tesla, die al onder druk staat.

Waarom is dit belangrijk?

Klanten van Tesla hadden de voorbije twee jaar opmerkelijke opties. Ze konden op de tweedehandsmarkt immers hogere prijzen krijgen dan ze zelf bij de aankoop van het voertuig hadden betaald. Hierdoor verschenen opmerkelijk jonge modellen van Tesla op de occasiemarkt, terwijl tegelijkertijd de aankoop van nieuwe exemplaren werd gestimuleerd. Aan dat fenomeen lijkt nu echter een einde te komen.

Minder interesse, lagere prijs: In november moest voor een gebruikte Tesla in de Verenigde Staten gemiddeld een bedrag van 55.754 dollar worden betaald. Dat betekende een daling met 17 procent tegenover de som van 67.297 dollar die in juli werd gevraagd.

 • Op de totale markt voor occasiewagens werd tijdens datzelfde tijdsbestek slechts een inkrimping met 4 procent opgetekend.
 • Bovendien bleek dat tweedehands exemplaren van Tesla in november gemiddeld vijftig dagen bij de dealer op een nieuwe bezitter dienden te wachten. Op de totale markt occasiewagens werd op datzelfde ogenblik een wachttijd van achtendertig dagen gemeld.

Nieuwe ontwikkelingen laten hun invloed voelen: De vraag naar auto’s van Tesla werd de voorbije periode door stijgende benzineprijzen – een effect van de oorlog in Oekraïne – gestimuleerd.

 • Er werd tevens vastgesteld dat Tesla zijn prijzen sneller kon verhogen dan de modellen van zijn concurrenten. Hierdoor kon Tesla ook zijn winstmarges uitbreiden.
  • Een aantal klanten van Tesla profiteerde van de populariteit van het merk om hun relatief nieuwe wagen met winst op de occasiemarkt te verkopen en vervolgens zelf een nieuw exemplaar te bestellen.
  • Dit fenomeen zorgde er mee voor dat ook de vraag naar nieuwe exemplaren van Tesla op een bijzonder hoog niveau bleef.
 • Sinds enkele tijd wordt de automarkt echter door andere factoren beïnvloed. Daarbij wordt gewezen naar de dalende brandstofprijzen en de oplopende rentevoeten.
  • Daarnaast kent ook de productie bij Tesla een toename, terwijl tegelijkertijd de concurrentie op de markt van elektrische voertuigen oploopt.
  • Hierdoor kennen de prijzen van tweedehands exemplaren van Tesla een snellere daling dan de gemiddelde automarkt. Deze trends zorgen voor een cascade-effect op het prijsniveau van nieuwe exemplaren van Tesla.

Niet langer doorverkoop met winst: Bijna een derde van de tweedehandse modellen van Tesla die in augustus te koop werden aangeboden, waren wagens die eerder dit jaar nieuw waren gekocht.

 • Hieruit blijkt volgens onderzoeker Edmunds dat vele oorspronkelijke eigenaars van een model van Tesla bereid waren hun auto te verkopen. Op de volledige automarkt bleek slechts 5 procent van het totale aanbod dit jaar nieuw te zijn aangekocht.
 • “De voorbije twee jaar kon een autobezitter een Tesla voor een hogere prijs van de hand doen dan voor de aankoop van het voertuig was betaald”, verduidelijkt Karl Brauer, analist bij het gespecialiseerde platform iSeeCars.com. “Dat is echter niet langer het geval. Hierdoor vermindert de vraag naar nieuwe exemplaren van Tesla.”
  • Tesla heeft recent aangekondigd door de radicale rentewijzigingen de prijzen van alle wagens, zowel nieuw als gebruikt, te hebben verhoogd.
   • Elon Musk, topman van de autobouwer, voegde eraan toe dat Tesla mogelijk de prijzen zou kunnen verlagen om de volumegroei te ondersteunen. Dit zou wel in een lagere winst uitmonden.
   • De analisten merken op dat Tesla daarmee een algemene trend van de occasiemarkt – die over het algemeen met lagere prijsniveaus rekening moet houden – volgt, maar daarbij wel grotere marges moet inleveren.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20