Tesla duwt Amerikaanse beurzen omlaag

Wall Street begint de dag met verlies. Tesla opent 3 procent lager nadat het aankondigde nieuwe aandelen uit te brengen. Moderna en Pfizer gaan hoger op vaccinoptimisme.

De autobouwer Tesla liet dinsdag voorbeurs weten dat hij over de komende maanden beetje bij beetje extra aandelen gaat uitgeven om in totaal 5 miljard dollar extra cash op te halen. Bestaande aandeelhouders zijn daar niet zo over te spreken omdat hun inzet dan verwatert. Het aandeel opende de dag 3 procent lager, maar kan dat verlies na een half uur terugdringen tot 1,5 procent.

Ook Uber gaat 1,5 procent onderuit. De mobiliteitsgigant verkoopt zijn zelfrijdende auto’s aan Aurora, dat ook zelfrijdende auto’s ontwikkelt. Tegelijk investeert Uber echter in het bedrijf met de afspraak dat de eerste zelfrijdende auto van Aurora door Uber mag gebruikt worden.

Coronastimulus

Terwijl de VS blijft records breken wat betreft het aantal coronabesmettingen, zijn Democraten en Republikeinen nog steeds in volle onderhandeling over een nieuw stimuluspakket. Die onderhandelingen slepen nu al zolang aan dat beleggers er niet veel vertrouwen meer in hebben en ze drukken op de verkoopknop. De Dow Jones gaat 0,1 procent in het rood, de S&P500 en de Nasdaq verliezen allebei 0,2 procent.

Vaccinaandelen doen het daarentegen weer wel goed. Dinsdag is het VK begonnen met de eerste vaccinaties van Pfizer en BioNTech en de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA laat weten dat het Pfizer-vaccin ‘effectief en veilig’ is volgens zijn onderzoek. Donderdag komt hij met het finale oordeel. Pfizer wint 1,1 procent, Moderna gaat 5,1 procent in het groen.

De dataspecialist Palantir verliest ten slotte 2,4 procent. Maandag kwam er nog 22 procent bij nadat het bedrijf een contract van 4,4 miljoen dollar afsloot met de FDA.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20