Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 29 MRT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Tesla derde best verkochte wagen in VK

Logo Business AM
Economie

09/09/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Het Model 3 van de Amerikaanse autobouwer Tesla wint in Groot-Brittannië snel aan populariteit. De totale verkoop van elektrische wagens op de Britse markt heeft op een jaar tijd eveneens een verdubbeling gekend. Dat blijkt uit een studie van de Britse Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT). Het rapport toont dat in augustus dit jaar in Groot-Brittannië 2.082 exemplaren van het Model 3 werden verkocht. Daarmee moet de Amerikaanse elektrische wagen in de ranglijst alleen nog de Ford Fiesta en de Volkswagen Golf laten voorgaan.

De Ford Fiesta verkocht in Groot-Brittannië tijdens de maand augustus 3.978 exemplaren. De Volkswagen Golf volgde op een tweede plaats met 3.439 registraties. De cijfers tonen echter dat het Model 3 tijdens de maand augustus succesvolle types zoals de Ford Focus, de Vauxhall Corsa en de A-Class van Mercedes-Benz achter zich heeft gelaten.

Minderheid

“Exclusief elektrische wagens blijven in de totale Britse autovloot een bijzonder kleine minderheid,” geeft Jasper Jolly, redacteur economie bij de Britse krant The Guardian, aan. “Elektrische wagens vertegenwoordigden dit jaar amper 1,1 procent van de totale Britse autoverkopen. Anderzijds kan men vaststellen dat de verkoop van elektrische wagens over een periode van twaalf maanden nagenoeg is verdubbeld.”

“De voorbije twaalf maanden zijn in Groot-Brittannië 17.393 elektrische wagens verkocht,” verduidelijkt Jolly. “De twaalf maanden voordien was er slechts sprake van iets meer dan 9.000 registraties. Het succes van Tesla heeft de verkoop van elektrische wagens in augustus met 378 procent doen stijgen in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar.”

“Nochtans moet voor het Model 3 van Tesla een bedrag tussen 36.490 pond en 50.000 pond worden betaald. Daarmee is het Model 3 wel het goedkoopste type van de totale portfolio van Tesla. Desondanks blijft de wagen gevoelig duurder dan de meeste andere populaire modellen op de Britse automarkt.”

“Stilaan beginnen echter ook andere merken hun opwachting op de markt van elektrische wagens te maken,” zegt Jolly nog. “Er komt immers steeds meer druk om afstand te nemen van auto’s met fossiele brandstoffen. Mogelijk zal daardoor de prijs voor elektrische wagens in de toekomst dalen.” De redacteur verwijst daarbij onder meer naar merken zoals Jaguar, BMW en Nissan.

Engagement

“De cijfers zijn bemoedigend,” zegt Mike Hawes, chief executive van de Society of Motor Manufacturers and Traders. “Het stemt tot optimisme te kunnen vaststellen dat de consumenten reageren op de zware investeringen die de sector de voorbije jaren heeft gedaan. Tegelijkertijd tonen de verkopen dat er nog een hele lange weg moet worden afgelegd.”

“De fabrikanten kunnen weliswaar de technologie ter beschikking stellen, maar ze zijn niet in staat om de verkopen af te dwingen. Om een zachte overgang naar een milieuvriendelijke autotechnologie mogelijk te maken, is een langdurig engagement van de overheid noodzakelijk. Alleen op die manier kan men de consument het vertrouwen bieden om in de technologie te investeren.”

Het Model 3 kan in Groot-Brittannië echter niet alleen op hoopgevende verkoopcijfers terugvallen. De wagen oogst immers ook veel lof. Het Britse autoplatform Carwow noemt het Model 3 de beste elektrische wagen die de consument momenteel zou kunnen kopen. Ook Chris Harris, presentator van Top Gear, bekende dat hij een aankoop van het Model 3 Performance voor zichzelf overwoog.

De top tien van de Britse autoverkoop tijdens de maand augustus omvatte verder nog de Ford Kuga, de Volkswagen T-Roc, de Volkswagen Tiguan, de Vauxhall Corsa en de Ford Ecosport.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton