Tesla daagt ingenieur voor rechter wegens diefstal bedrijfsgeheimen over supercomputer

De Amerikaanse autobouwer Tesla daagt zijn voormalig medewerker Alexander Yatskov voor de rechter in San José (Californië) wegens de diefstal van geheime bedrijfsinformatie. De gestolen data zouden verband houden met het Project Dojo, waarmee Tesla een eigen supercomputer wil ontwikkelen.

Project Dojo moet Tesla de mogelijkheid bieden om enorme hoeveelheden data, onder meer van de video’s die door de auto’s worden doorgestuurd, te verwerken. Deze informatie moet door het bedrijf worden gebruikt voor de ontwikkeling van software voor autonome mobiliteit. Dojo zou dit jaar operationeel moeten worden en zou 1,1 exaflop aan rekenkracht moeten krijgen.

Koelsystemen

Alexander Yatskov werd door Tesla in januari aangetrokken om als thermisch ingenieur te helpen bij het ontwerpen van koelsystemen voor de computer, die immers veel warmte genereert.

In de klacht staat dat het bedrijf had vastgesteld dat Yatskov vertrouwelijke informatie over zijn de technologie illegaal naar zijn eigen computer had overgebracht. Toen hij over zijn gedrag werd geconfronteerd, zou de man een andere computer voor controle hebben voorgelegd, in een poging om de diefstal van de informatie te verdoezelen.

Uiteindelijk gaf de ingenieur volgens Tesla toe vertrouwelijke informatie van het bedrijf naar zijn persoonlijke apparaten te hebben gedownload. Yatskov is sinds begin mei niet meer bij Tesla in dienst. Hij zou volgens het bedrijf hebben geweigerd de confidentiële informatie terug te geven. “Deze thermische ontwerpen en gegevens zijn vertrouwelijk en worden binnen de onderneming streng bewaakt”, beklemtoonde Tesla in de klacht.

Expertise

Volgens Tesla had Yatskov in zijn curriculum vitae ook al gelogen over zijn expertise en werkervaring. Volgens zijn profiel op LinkedIn was Yatskov gedurende negen jaar als thermisch ontwerpingenieur in dienst van het bedrijf Cray. Hij zou tevens acht jaar onderdirecteur engineering bij Thermal Form & Function zijn geweest. Daarnaast spreekt het cv ook nog van een periode van zes jaar als thermisch ingenieur bij Juniper Networks.

Tesla maakte in de klacht gewag van inbreuken tegen een geheimhoudingsclausule, die Yatskov zou hebben verboden handelsgeheimen bekend te maken. “In een reactie zei de ingenieur niet op de hoogte te zijn van de klacht”, merkt het persbureau Bloomberg op. “Hij gaf geen verdere commentaar.”

Tesla eist van Yatskov een schadevergoeding en vraagt dat de rechtbank de man zou verbieden de handelsgeheimen te verspreiden. Daarnaast wordt geëist dat de man alle ontvreemde informatie aan het bedrijf terugbezorgt.

De autobouwer heeft al verscheidene keren voormalige werknemers wegens een vermeende diefstal van handelsgeheimen voor de rechtbank gedaagd.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20