Tesla-bestuurders zijn grootste kilometervreters

Wie met een wagen van het Amerikaanse Tesla rijdt, legt gemiddeld het meeste kilometers af. Dat blijkt donderdag uit het jaarrapport van de vzw Car-Pass, die toeziet op de kilometerstanden.

Omwille van het milieuvriendelijke karakter zijn Tesla’s in Vlaanderen vrijgesteld van belasting op inverkeerstelling en verkeersbelasting. Een Tesla legde vorig jaar gemiddeld 27.662 kilometer af. Het gaat volgens Car-Pass om overwegend jonge wagens die voor het merendeel ingezet worden voor professioneel gebruik. Volvo en Audi bekleden met respectievelijk 22.425 en 21.390 km/jaar de rest van het podium.

Verjongingskuren

In 2019 werden 821.799 Car-Pass documenten afgeleverd en kwamen er 1.454 nieuwe gevallen van tellerfraude aan het licht. Gemiddeld verminderde de tellerstand daarbij met meer dan 61.000 kilometers. Een Mercedes 250 D uit 1989 onderging een wel erg drastische verjongingskuur en zag zijn tellerstand dalen met maar liefst 520.000 km.

Voorts blijkt dat er in België steeds meer occasies uit het buitenland geïmporteerd worden. Het profiel van die importauto’s verschilt wel grondig van dat van de Belgische voertuigen. Zo zijn de benzinewagens in de meerderheid en is 45 procent jonger dan 24 maanden.

8,9 jaar oud

Opmerkelijk genoeg heeft de invoering van de lage-emissiezones nauwelijks een invloed gehad op de verkoop van oudere en dus meer vervuilende voertuigen. Meer dan één tweedehands voertuig op de drie behoort nog steeds tot deze categorie. De gemiddelde leeftijd van alle voertuigen waarvoor in 2019 een Car-Pass werd afgeleverd, bedroeg 8,9 jaar. De gemiddelde kilometerstand bij afgifte van een Car-Pass bedroeg 108.948 km.

Car-Pass ontvangt ten slotte ook een melding wanneer een voertuig gesloopt wordt in een Belgisch erkend centrum. Daaruit blijkt dat een autowrak gemiddeld 190.000 km gereden heeft.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20