Tesla benadrukt veiligheid zelfrijdende auto’s na dodelijke crash Model X

Tesla heeft meer duiding gegeven bij het dodelijke ongeval met een Model X eind vorige week. De Autopilot-functie zou in werking geweest zijn, al zou de bestuurder ook verschillende waarschuwingen hebben gekregen om het stuur over te nemen. Het aandeel van Tesla kelderde na het bekend raken van de crash. In een statement probeert het nu te focussen op de veiligheid van hun zelfrijdende auto’s.

Vorige week wou Tesla geen verdere commentaar geven bij het dodelijke ongeval. Daarbij reed een Model X op een kleine vangrail, RIMOB, in. Ondertussen hebben ze de logs ingekeken en hebben ze in een statement uiteindelijk wel wat details gegeven over de crash. Daarbij bevestigden ze dat de Autopilot-functie wel ingeschakeld was en dat de volgafstand op het minimum stond.

Zo’n zware crash nog nooit gezien

Volgens het bedrijf ligt de schuld bij de chauffeur. Die kreeg voor de crash enkele waarschuwingen dat hij het stuur terug moest vastnemen maar deed dat niet. Hij had zo’n vijf seconden de tijd en 150 meter om in te grijpen maar deed het niet. Volgens het bedrijf is het de zwaarst beschadigde Model X ooit en komt dat onder meer doordat de RIMOB reeds beschadigd was door een voorgaand ongeval en de crash dus niet genoeg kon opvangen.

Aandeel kelderde na crash

Dit ongeval met de Tesla volgt een ander ongeval met een zelfrijdende Uber op. Natuurlijk zorgen die ongevallen voor heel wat kritiek op de zelfrijdende auto’s, die zouden namelijk onveilig zijn. Tesla spreekt die kritiek echter tegen. “Dat een Tesla Autopilot alle ongevallen kan voorkomen, dat is onmogelijk maar de piloot zorgt er wel voor dat er minder ongevallen voorkomen”, staat er te lezen in hun statement.

De producenten van zelfrijdende auto’s zijn de commentaren beu en voelen zich oneerlijk behandeld. Je hoort volgens hen natuurlijk alleen maar over de ongevallen die wel plaatsvinden en niet die die niet plaatsvinden. Op dit moment zijn er 1,25 miljoen verkeersdoden per jaar en Tesla zou met hun veiligheidsniveau zon 900.000 levens per jaar kunnen redden. 

Tesla wil met hun statement dus de nadruk leggen op de veiligheid van de auto’s en maar best, want na de crash zakte het aandeel van Tesla met 8 procent op de beurs.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20