Terwijl de wereld zijn doden telt, worden vele mensenlevens gered

Satellietbeelden toonden eerder al een significante vermindering van de CO2-uitstoot in China en Italië als gevolg van de coronacrisis. 

De voorbije dagen deden foto’s en video’s van Venetië de ronde van sociale media. Daarop is te zien dat er geen gondels meer door de kanalen varen, waardoor het water zo helder is dat men vissen kan zien zwemmen.

Op onderstaande animatie van de European Space Agency (ESA) is te zien hoe de concentratie van stikstofdioxiden in de grootste Chinese steden in de maanden januari en februari een meer dan significante daling kende in vergelijking met december en maart. Stikstofdioxide ontstaat door de uitstoot van elektriciteitscentrales, zware industrie en wegtransport. 

Een nooit eerder gekende paralysering van de economische activiteit zal straks een reeks data opleveren die wetenschappers en politici een berg van informatie zullen opleveren met betrekking tot de klimaatwijziging. 

Die informatie kan ons dichter brengen bij het bereiken van de klimaatdoelstellingen voor 2030. Waarbij we streven naar een daling van de uitstoot van de broeikasgassen met 40% of zelfs 50% ten opzichte van 1990. Wie weet ligt klimaatneutraliteit tegen 2050 zelfs binnen bereik.

Maar terwijl de wereld zijn doden telt, worden ondertussen ongetwijfeld ook vele mensenlevens gered.

Meer