Terugkeer van ‘normale leven’ in Peking?

Peking schaft verschillende coronamaatregelen vanaf maandag af. Dat bericht het staatsblad China Daily.

Alle restaurants in Peking, buiten die in het district Fengtai en op sommige plaatsen in het district Changping, mogen maandag hun deuren weer openen voor klanten die ter plekke willen eten.

Autoriteiten hadden dat op 30 april verboden als onderdeel van hun zero-COVID-beleid. In die maand kreeg China te maken met de grootste coronauitbraak sinds het begin van de pandemie.

Andere versoepelingen van coronamaatregelen die werden aangekondigd:

  • Werknemers mogen terug naar hun werkplaatsen in plaats van thuis te werken.
  • Diensten van het openbaar vervoer en van taxi’s zullen terug normaal verlopen. Reizigers moeten wel een negatieve COVID-test kunnen voorleggen van maximaal 72 uur oud.
  • Postbodes, pakjes- en voedselbezorgers mogen vanaf maandag weer woongemeenschappen binnengaan als dat nodig is voor hun werk.
  • Leerlingen van de lagere en middelbare school mogen vanaf 13 juni weer naar de klas om les te volgen. Kinderen in de kleuterklas kunnen vanaf 20 juni weer in de klas terecht. Voor de laatstejaars van de middelbare school was er op 2 juni al versoepeld.
  • Om openbare ruimtes te betreden moeten inwoners ook een PCR-test van minder dan 72 uur oud kunnen afleggen.

Shanghai

Twee maanden duurden de strenge coronamaatregelen in de stad. China probeerde daarmee de uiterst besmettelijke Omikron-variant in te dijken. Dat bleek eerst niet te lukken, besmettingscijfers stegen naar recordhoogtes. Nu zou er volgens Chinese autoriteiten een kentering in de cijfers zijn, waardoor maatregelen gelost kunnen worden.

Het zevendaags gemiddeld aantal dagelijks gemelde COVID-besmettingen in Peking staat op negen volgens Our World in Data. Op het vasteland van China worden dagelijks nog ongeveer 160 gevallen van het coronavirus geregistreerd.

Ook de stad Shanghai, het commerciële centrum van China, kende uiterst strenge lockdowns. Daar wordt nu ook versoepeld.

De gevolgen van de lockdowns in Shanghai waren fors. Ze hadden een zware impact op de Chinese economie en zorgden voor onzekerheid bij buitenlandse investeerders omdat vele fabrieken stillagen of met beperkte capaciteit draaiden. De industriële productie in China zou daardoor zijn grootste daling in 32 jaar hebben gezien.

Meer