Term ‘Second Gentleman’ officieel toegevoegd aan Amerikaans woordenboek

De echtgenoot van de eerste vrouwelijke Amerikaanse vicepresident Kamala Harris is de eerste zogeheten Second Gentleman van de Verenigde Staten. Het toonaangevende Amerikaanse woordenboek Merriam-Webster heeft voor de gelegenheid de term opgenomen in zijn vocabulaire.

Doug Emhoff mag heel wat primeurs op zijn naam schrijven. Hij is zowel de eerste mannelijke als de eerste joodse wederhelft van een Amerikaanse vicepresident. De term Second Gentleman die daarvoor werd bedacht – net zoals de vrouw van een vicepresident Second Lady wordt genoemd – heeft nu ook zijn weg gevonden in het Amerikaanse woordenboek Merriam-Webster. 

Daarop tweette Emhoff: ‘Nou, nu is het officieel. @MerriamWebster heeft zojuist ‘Second Gentleman’ toegevoegd aan het woordenboek. Ik ben dan misschien de eerste, ik zal zeker niet de laatste zijn.’ Opvallend: de gebruikersnaam van zijn Twitter-kanaal is nu, u raadt het, @SecondGentleman.

‘Gangbaar genoeg’

De definitie van Merriam-Webster luidt: ‘De echtgenoot of mannelijke partner van een vicepresident of tweede in bevel over een land of jurisdictie.’ Toch is de term in de Verenigde Staten niet nieuw: de woordenboekmakers benadrukken dat sommige Amerikaanse staten al eens een Second Gentleman hebben gehad. Maar nu is het volgens hen ‘eindelijk gangbaar genoeg’ om officieel te worden toegevoegd. 

Emhoff, een advocaat die voorheen gevestigd was in Los Angeles, is sinds 2014 getrouwd met vicepresident Kamala Harris. Op de dag van de inauguratie verbrak hij alle banden met zijn advocatenkantoor DLA Piper. Hij zal nu lesgeven aan de Georgetown University in Washington D.C.. 

Daarnaast wil Emhoff zich als Second Gentleman inzetten voor sociale rechtvaardigheid en andere projecten ter ondersteuning van de regering-Biden. Verder tweette hij de dag na de beëdiging dat hij inspiratie opdoet bij zijn voorgangers: ‘Ik zal altijd onthouden dat generaties vrouwen voor mij deze rol hebben vervuld – vaak zonder veel eerbetoon of erkenning. Het is hun erfenis van vooruitgang waarop ik zal voortbouwen als Second Gentleman.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20