Tencent betaalt dividend aandeelhouders uit met aandelen van JD.com

Het Chinese technologiebedrijf Tencent verkleint zijn belang in de e-commercereus JD.com om die aandelen uit te keren als dividend aan de aandeelhouders. Het gaat in totaal om zo’n 16,4 miljard dollar.

Door de aandelen uit te keren als dividend verlaagt Tencent zijn belang in JD.com van 17 naar 2,3 procent. In totaal gaat het bedrijf op die manier 16,4 miljard dollar uitkeren aan de aandeelhouders. CNBC spreekt van 457 miljoen aandelen. Het technologiebedrijf is daardoor niet langer de grootste aandeelhouder van JD.com. Walmart eist die positie nu op. De aandeelhouders van Tencent zullen recht hebben op één aandeel van JD.com voor elke 21 aandelen die zij bezitten. Tencent is al sinds 2014 aandeelhouder van JD.com.

Strenge Chinese regulering

De eigenaar van WeChat, een onderdeel van Tencent, zei dat het de juiste tijd was voor de desinvestering, “aangezien het e-commercebedrijf een stadium heeft bereikt waarin het zijn groei zelf kan financieren.”

De beslissing van Tencent komt er ook in het licht van de strenge Chinese regulering. China pakte dit jaar met de regelmaat van de klok uit met nieuwe maatregelen voor de techsector. Zo mocht Tencent eerder dit jaar niet fuseren met de streamingdiensten Huya en DouYu. De Chinese regulator SAMR nam die beslissing naar eigen zeggen omdat de overname “de eerlijke concurrentie zou uitschakelen of beperken.”

“Dit lijkt een voortzetting van de Chinese maatregelen om de concurrentie tussen de techgiganten te vergroten door het verzwakken van partnerschappen, exclusiviteit en andere regelingen die de concurrentiedruk verzwakken”, merkt Mio Kato, analist bij het onderzoeksbureau LightStream Research, op.

Koersverlies JD.com

Volgens Shawn Yan, managing director bij het onderzoeksbureau Blue Lotus Capital Advisors, heeft Tencent gekozen om op deze manier tewerk te gaan omdat het bedrijf wil aantonen dat “het niet zo groot is als iedereen denkt.” “Dat kan waarschijnlijk een deel van de bezorgdheid over haar omvang en invloed verminderen”, zegt hij aan CNBC. Sommige experts sluiten niet uit dat Tencent daarom zijn belang in nog andere bedrijven zal verkleinen.

Het nieuws resulteerde donderdag in een forse koersdaling voor JD.com. Het aandeel heeft de beursdag afgesloten met een verlies van 7 procent. Op het dieptepunt was het aandeel zelfs 11,2 procent minder waard. De aandelenkoers van Tencent schoot 4,2 procent hoger.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20