Telenet spijst oorlogskas met 745 miljoen euro via verkoop zendmasten

Telenet heeft zijn kas aangevuld met 745 miljoen euro dankzij de verkoop van haar zendmastactiviteiten aan het Amerikaanse DigitalBridge. De opbrengst zal onder meer dienen voor “potentiële strategische activiteiten”.

De transactie was op 25 maart aangekondigd en is nu helemaal afgerond, zo kondigde de telecomgroep woensdagavond aan. Het gaat om 3.322 sites in België: 2.158 die eigendom zijn van Telenet en 1.164 sites van derden. Ze werden verzameld in de nieuwe vennootschap Belgium Towers Partners, die meteen verkocht wordt aan DigitalBridge.

Het gaat vooral om stalen pylonen, de zogenaamde “passieve” componenten van het netwerk. De actieve radiocomponenten op de torens blijven eigendom van Telenet. Er is ook overeengekomen dat DigitalBridge minstens 475 nieuwe sites zal bouwen.

“Strategische doeleinden”

Telenet kan dankzij de transactie 745 miljoen euro cash op zijn rekening verwachten. Wat gaat het bedrijf daarmee doen? De telecomgroep zegt de opbrengsten te zullen bijhouden in afwachting van strategische transacties zoals het nieuwe infrastructuurbedrijf in alliantie met Fluvius en de komende spectrumveiling voor 5G, evenals voor “potentiële strategische opportuniteiten die zich in de toekomst zouden kunnen aandienen”.

(mah)

Meer