Telegram-kanalen gesloten om bedreigingen tegen bestuurders

Twee chatkanalen op de app Telegram zijn in opdracht van het Openbaar Ministerie gesloten. Dat meldt het Nederlands persagentschap ANP. Gebruikers van de kanalen Bataafse Republiek en Bataafs Nieuws deelden er bedreigingen en opruiingen tegen bestuurders. De kanalen hadden meer dan 13.000 leden.

Op de kanalen werden ook privégegevens gedeeld van mensen die betrokken zijn bij de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Daarnaast deelden de beheerders samenzweringstheorieën over vermeende pedonetwerken en rituele kindermoorden in de gemeente Bodegraven.

De berichtenapp groeide de afgelopen jaren enorm. Momenteel maken bijna 600 miljoen mensen gebruik van de app. Mede door de heisa rond concurrent Whatsapp, die al enkele steken liet vallen in verband met privacy, vinden gebruikers steeds vaker de weg naar alternatieve chatservices. Ook Signal wordt vaak gebruikt als alternatief. China besliste die app al te blokkeren. De beveiligde apps worden door de Chinese overheid als bedreiging gezien en dus verwijderd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20