Tekorten aan belangrijke materialen voor diagnostica en kankerbehandelingen dreigen in de EU

De Europese Unie kan, volgens ambtenaren en documenten, te maken krijgen met een tekort aan radio-isotopen. Dat zijn radioactieve stoffen die in de gezondheidszorg gebruikt worden voor de diagnostiek en therapie van bepaalde ziekten. Daaronder valt ook de behandeling van kanker.

De EU is ’s werelds grootste producent van molybdeen-99. Dat is een radio-isotoop die wordt gebruikt in 80 procent van alle nucleaire geneesmiddelenprocedures ter wereld. Daaronder vallen ook beeldvormende scans om hartziekten op te sporen en therapieën om kankercellen te vernietigen, zo blijkt uit EU-gegevens.

Maar de productie van molybdeen-99 is grotendeels afhankelijk van kernreactoren in Nederland en België, en die verouderen stilaan.

“Als we de verouderende Europese productie-infrastructuur niet vervangen, zal de EU afhankelijk worden van buitenlandse leveringen”, zei Nederlands plaatsvervangend permanent vertegenwoordiger Michael Stibbe. Dat zei hij tijdens een vergadering tussen de EU-ministers van Volksgezondheid in Brussel.

“Dit zou kunnen leiden tot ernstige tekorten aan radio-isotopen en de toegang tot essentiële behandelingen voor alle Europese burgers in gevaar kunnen brengen”, voegde hij eraan toe. Toen drong hij er bij de EU op aan om de overgang naar nieuwe reactoren te helpen financieren. Vertegenwoordigers van andere EU-landen, waaronder Duitsland en België, steunden de Nederlandse oproep.

“Hoe ouder de Europese onderzoeksreactoren worden, hoe onzekerder de continue voorziening van radio-isotopen op lange termijn wordt. De instabiliteit zou bovendien ten voordele van externe concurrenten kunnen zijn, die die kans niet zullen laten liggen”, verklaart een document van de Europese Commissie.

Dreigende tekorten

De daling van de EU-productie, die op zich wel verwacht werd, wordt nog verergerd door de snelle stijging van de vraag naar radio-isotopen. Dat zegt de Nederlandse vertegenwoordiger. “Tekorten op dit gebied blijken ook uit het feit dat de prijzen van deze isotopen in sommige gevallen met 300 procent zijn gestegen”, laat de voorzitter van de vergadering, de Sloveense minister van Volksgezondheid Janez Poklukar, weten.

Eind oktober waarschuwde de Europese Commissie de gezondheidsdeskundigen van de EU ook voor een mogelijk tekort aan jodium-131 volgend jaar. Dat is een andere radio-isotoop die cruciaal is voor de diagnose en behandeling van verschillende aandoeningen.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20