Tekort aan veevoer dreigt in Spanje. Het land moet noodzakelijke aankopen doen buiten Europa

Spanje gaat noodzakelijke aankopen van maïs in Argentinië en de Verenigde Staten doen. Dat is nodig om de tekorten aan veevoer in het land te compenseren, die zijn ontstaan door de Russische invasie van Oekraïne.

Minister van Landbouw, Luis Planas, vertelde in een mededeling dat een nieuwe resolutie het land de mogelijkheid geeft om maïs van buiten de Europese Unie te importeren. Spanje is een grote afnemer van veevoer uit Oekraïne, maar door de oorlog met Rusland staan de leveringen van de gewassen voor de bio-industrie flink onder druk.

Vorige week drong het land er al op aan bij de Europese Commissie om volledig af te zien van een verbod op de invoer van genetisch gemodificeerde granen uit de VS en Zuid-Amerika. Dit werkte, want op 11 maart kreeg Spanje vervolgens groen licht van de EU.

Ook versoepelde Brussel de importkosten voor de verschillende lidstaten, om zo de aanvoer van graan, maïs en ander veevoer te garanderen. Planas stelde in een verklaring dat deze versoepelingen hard nodig zijn, omdat het “heel moeilijk is om te weten waar de graanprijzen naartoe gaan, die wekelijks met 5 tot 10 procent stijgen”. Hij voegde daaraan toe dat het land een maïsvoorraad heeft voor 45 tot 60 dagen. Er zou dus nog geen reden voor paniek zijn.

Bijbelse gebeurtenissen

Argentinië is na de Verenigde Staten de grootste exporteur van maïs wereldwijd. Ook Rusland en Oekraïne behoren tot de grootste uitvoerders van het gewas, waardoor de oorlog een serieus impact heeft op de globale voorraden veevoer. Sinds de oorlog zijn de prijzen van maïs met 32 procent gestegen, waardoor miljoenen kwetsbare mensen over de hele wereld rechtstreeks getroffen worden in hun voedselgarantie. Sal Gilbertie, CEO van Teucrium, waarschuwt voor “bijbelse gebeurtenissen”.

Ook de prijs van sojaproducten zullen wereldwijd stijgen, omdat Argentinië heeft besloten de export van soja te stoppen. Het land zou goed zijn voor 41 procent van de wereldwijde sojameel-export, wat een flinke aderlating betekent voor de sector.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20