Tekort aan gepelde garnalen in supermarkten, omdat Marokko niet kan volgen

De Belgische supermarkten zitten met de handen in het haar, want er is er een tekort aan gepelde Noordzeegarnalen. En het probleem zit bij de pelfabrieken in Marokko, schrijft de krant De Standaard.

Waarover gaat het? De laatste weken zijn gepelde Noordzeegarnalen zeer schaars geworden. Verschillende supermarkten geven aan dat er tekorten bestaan, omdat de pelfabrieken in Marokko niet genoeg kunnen aanleveren.

  • ‘Onze garnalen uit de Noordzee worden altijd in Marokko gepeld. We merken dat onze eigen capaciteit voor het mechanisch pellen tekortschiet. Daardoor hebben we bijna geen gepelde garnalen meer in de winkels’, klinkt het bij Delhaize.
  • ‘Het is niet zo dat we totaal geen leveringen meer ontvangen, maar het aanbod is ontoereikend om aan de vraag te voldoen. Het tekort is sectorbreed en we verwachten dat het nog minstens enkele weken zal aanhouden’, stelt supermarktketen Aldi.
  • ‘De pelstations in Marokko draaien op erg beperkte capaciteit. Slechts 10 à 20 procent van het normale aantal medewerkers is er aan het werk. Daardoor is de aanvoer van gepelde garnalen ook voor ons beperkt’, vult Colruyt aan.

Hoe komt dat? De woordvoerders van Delhaize en Colruyt haalden het al aan: de pelfabrieken in Marokko kunnen niet volgen. Bepaalde fabrieken zijn er nog gesloten door de coronacrisis. Andere bedrijven werken aan een lagere capaciteit, om de benodigde afstand tussen de werknemers te garanderen.

De essentie? Fans van garnalen hebben twee opties. Ofwel moet u zelf aan de slag met ongepelde garnalen of anders oefent u nog wat geduld. Delhaize laat weten dat de voorraden vanaf halverwege juli weer op peil moeten zijn. Colruyt is voorzichtiger en zegt dat ‘het nog koffiedik kijken is met het garnalenhoogseizoen voor de deur’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20