De techzeepbel is nog niet gesprongen: expert verwacht dat de koersen nog dieper zullen zakken

Door het soepele geldbeleid van de centrale banken hadden de bedrijven de afgelopen jaren vlot toegang tot financieringsmiddelen, maar daardoor is wel een zeepbel ontstaan, voornamelijk in de techsector. Nu is er al wat lucht ontsnapt, maar een analist wijst erop dat de bodem nog niet is bereikt.

De afgelopen dagen was er sprake van een herstelbeweging op de beurzen. Ook de techaandelen schoten hoger. De Nasdaq heeft alle dagen sinds 30 juni in het groen afgesloten. De index won sinds die dag 5,4 procent. Dat doet dan ook de vraag rijzen: is de bodem bereikt?

Volgens Dan Suzuki van Richard Bernstein Advisors is dat nog niet het geval. “De twee zekerheden in deze wereld van onzekerheid zijn dat de winstgroei zal blijven vertragen en dat de liquiditeit zal blijven verkrappen”, zegt hij aan de Amerikaanse nieuwssite CNBC. “Het is geen goede omgeving om in deze speculatieve bubbelaandelen te stappen.”

“Met andere woorden, de bodem zal worden bereikt wanneer ook de winsten een bodem hebben bereikt, en wanneer er weer geld in het systeem wordt gepompt”, voegt hij eraan toe.

Een techzeepbel

Beleggers die toch techaandelen willen kopen, spelen volgens de analist met vuur. Hij waarschuwt dat er een zeepbel is ontstaan door het soepele geldbeleid dat de centrale banken de afgelopen jaren hebben gevoerd. Maar daar is nu dus een einde aan gekomen. Zo heeft de Federal Reserve al meermaals de rente opgetrokken. Na de jongste vergadering kwam de Amerikaanse centrale bank zelfs naar buiten met een renteverhoging met 75 basispunten.

“Welk bedrijf je ook kiest, of het nu de goedkoopste bedrijven zijn, de bedrijven met de beste cashflows of de bedrijven van de hoogste kwaliteit, wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze enorm profiteren van de recordliquiditeit van de afgelopen vijf jaar”, zegt Suzuki. “Met dus een zeepbel als gevolg.”

Investeren in China?

De analist haalt alternatieven aan voor de beleggers. “Zoek zaken die tegen de trend ingaan, dingen die veel positiefs te bieden hebben, die een opwaarts potentieel hebben vanaf nu”, luidt zijn advies.

Hij schuift onder meer China naar voren. “De Chinese markt is veel goedkoper in termen van waardering. Vanuit het oogpunt van liquiditeit is het de enige grote economie die probeert liquiditeit in haar economie te injecteren”, klinkt het.

Niettemin roept hij op om voorzichtig te zijn. Hij herinnert ons eraan dat veel landen momenteel te maken krijgen met een economische groeivertraging. Sommige experts sluiten zelfs een recessie niet uit. Voorts mogen we niet vergeten dat verschillende gebieden in China, waaronder het economisch centrum Shanghai, een groot deel van het voorjaar achter slot en grendel hebben gezeten en dat de economie van het land daaronder heeft geleden. Het is zeker niet uitgesloten dat er nog lockdowns zullen volgen.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20