Technologische ontwikkelingen voor ouderen

Geschreven met input van trapliftenvergelijken.be.

De markt ontwikkelt zich dagelijks. Hierdoor worden de huidige producten verbeterd en worden er talloze nieuwe producten uitgevonden. Dankzij de technologische ontwikkelingen worden er ook steeds meer hulpmiddelen voor in huis ontwikkeld, waardoor ouderen voor langere tijd in eigen huis kunnen blijven wonen. Dit biedt voordelen voor de ouderen. 

De kosten van verzorgingstehuizen stijgen opmerkelijk, waardoor er een hoop kosten bespaard kunnen worden door langere tijd thuis te blijven wonen. Bovendien zullen de hulpmiddelen het leven van een senior veiliger maken, waardoor familieleden minder zorgen hebben. Een traplift is een mooi voorbeeld. Dankzij de traplift kunnen ouderen op een veilige wijze de volgende verdiepingen betreden. In dit artikel zal ik meer informatie vrijgeven over trapliften. Het is immers een hulpmiddel dat voor veel ouderen inmiddels onmisbaar is in huis.

Introductie van de traplift

Een traplift bestaat uit een rail en een stoel dat wordt voortbewogen aan de hand van een elektrische motor. De traplift wordt niet, zoals veel bewoners denken, gemonteerd aan de muur, maar zal geïnstalleerd worden op de traptreden. Hierdoor blijft de muur onbeschadigd en kan de traplift gemakkelijk verwijderd worden. 

Er zijn diverse soorten trapliften. De standaard trapliften zijn voorzien van een stoel, al zijn er ook trapliften met plateau, waardoor personen in rolstoel veilig en gemakkelijk naar de volgende verdieping vervoerd kunnen worden. Verder zijn er ook speciale trapliften ontwikkeld voor personen met obesitas. Deze speciale trapliften zijn in staat meer gewicht te vervoeren zonder dat er problemen optreden.

Een rit met de traplift

Een rit met de traplift is erg gemakkelijk en prettig. Het betreffende persoon kan plaatsnemen in de stoel. Hierbij is het verstandig om de gordel om te doen en de eventuele voetsteuntjes uit te klappen voor extra veiligheid. Vervolgens zal het persoon gebruik kunnen maken van de bijgeleverde afstandsbediening om de stoel in beweging te brengen. De afstandsbediening bestaat uit twee knoppen: ‘op’ en ‘neer’. Hierdoor kan er geen verwarring optreden. 

Het persoon zal de knop ingedrukt moeten houden om de stoel te laten bewegen. Zodra de knop losgelaten wordt, zal de stoel tot stilstand komen. Tijdens de rit zal de stoel het betreffende persoon op een laag tempo naar de gewenste locatie brengen. Aan het eind van de rail zal de traplift automatisch tot stilstand komen. De inzittende kan vervolgens met de zwarte hendel naast de stoel een kwartslag draaien, zodat hij of zij gemakkelijk kan afstappen. Na gebruik kan de stoel weer in de normale positie gedraaid worden.  

Verschillende soorten trapliften

In de introductie nam ik de traplift die voorzien is van een stoel met elektrische motor als voorbeeld. Toch zijn er, naast dit voorbeeld, nog veel meer soorten trapliften verkrijgbaar. Doordat de trapliften vaak erg prijzig zijn, is het uiteraard belangrijk om te weten dat jij inderdaad de meest geschikte traplift aanschaft. In dit artikel zal ik de verschillende trapliften doorlopen, zodat jij op de hoogte bent van de verschillende soorten trapliften.

Traplift met stoel of plateau

De meeste trapliften die bij een particulier in huis worden geplaatst, zijn voorzien van een stoel, waarop de gebruiker plaats kan nemen. Daarnaast zijn er ook trapliften met een plateau, waardoor personen in de rolstoel probleemloos vervoerd kunnen worden. Dit soort traplift wordt vaak gemonteerd in gebouwen of restaurants, waar de ingang zich op hoogte bevindt. Hierdoor wordt de gelegenheid ook toegankelijk voor invaliden. 

Trapliften met stoel

Doordat de meeste personen een traplift met stoel in huis plaatsen, is de traplift met een stoel veruit het meest populair. Bij deze traplift is de stoel voorzien van een motor, accu en elektronica voor de besturing van de traplift. Hierdoor is de stoel daadwerkelijk een lift, doordat de stoel zich over een rail voortbeweegt. 

Er zijn verschillende trapliften met stoel verkrijgbaar. Het grootste verschil tussen deze verschillende trapliften is de soort trap. Zo hebben veel personen een trap met een lichte bocht, al zijn er ook woningen met een rechte trap of een trap met meerdere bochten. Een traplift zal aangepast moeten worden op de situatie, waardoor er voor iedere situatie een aparte traplift verkrijgbaar is. 

Meer