Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 07 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Technologie is een wapen tegen eenzaamheid

Logo Business AM
Economie

24/06/2019 | Marc Horckmans | 2 min leestijd

Mensen voelen zich minder eenzaam wanneer ze toegang hebben tot alledaagse technologie zoals een radio, televisie of tablet. Dat zegt een onderzoek door de liefdadigheidsinstelling WaveLength en wetenschappers aan de University of York. De onderzoekers keken daarbij naar gegevens die over een periode van twee jaar waren verzameld bij een populatie eenzame personen in Groot-Brittannië.

Nadat ze toegang kregen tot nieuwe technologieën, bleek dat de respondenten over hun eigen gezondheid een meer positieve mening kregen. Het onderzoek toont volgens de onderzoekers dat technologie een positieve invloed kan hebben op het leven van eenzame personen.

Metgezel

“Technologie kan het publiek vele nuttige diensten bewijzen,” zegt onderzoeksleider Martin Webber, professor sociaal beleid aan de University of York. “De positieve effecten liggen echter nog veel hoger bij bevolkingsgroepen die een verhoogd risico op eenzaamheid lopen. Dat geldt onder meer voor personen die zich in een slechte financiële situatie bevinden of mensen die fysieke of mentale gezondheidsproblemen ervaren.”

Een deel van de deelnemers aan het onderzoek was door een handicap of een ander medisch probleem aan huis gebonden. Zij bevestigden de positieve van de technologieën.

“Televisie is van onschatbare waarde,” aldus een aantal getuigenissen. “De technologie is een echte metgezel die de eenzaamheid helpt verdrijven. Bovendien is televisie zowel entertainend als educatief.” Diverse respondenten benadrukken dat televisie in hun leven een positief verschil heeft gemaakt.

Beleid

De onderzoekers roepen het beleid op ervoor te zorgen voor deze bevolkingsgroep bijkomende financiële middelen vrij te maken. Dat extra geld zou kwetsbare personen moeten toelaten deze technologieën aan te kopen. Tevens vragen de onderzoekers voor deze groep een gratis toegang tot het online platform.

“Het onderzoek toont een statistisch significante relatie tussen het gebruik van technologie, een vermindering van de eenzaamheid en een verbetering van het zelfbeeld,” benadrukt Tim Leech, chief executive van Wavelength.

“De resultaten van deze studie zouden dan ook een aanzet moeten zijn voor de bevestiging dat technologie een belangrijke rol kan opnemen in de bestrijding van de eenzaamheid. Het rapport toont immers dat de dagelijkse mediatechnologieën, naast andere bewezen voordelen, kunnen bijdragen om de gevoelens van eenzaamheid bij kwetsbare mensen te verdrijven.”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks