Team USA krijgt zelfwarmende jassen voor Winterspelen

Om zijn atleten tegen de koude tebeschermen, vroeg het Olympische Comité van de Verenigde Staten aanhet modehuis Ralph Lauren een oplossing te vinden.

Verwacht wordt dat de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang met kille temperaturen zal worden geconfronteerd. Het gebied wordt immers geregeld geplaagd door koude winden uit Siberië. Een aantal inwoners van de regio dienden de voorbije periode al met verschijnselen van hypothermie in het ziekenhuis te worden opgenomen.

Om zijn atleten tegen de koude te beschermen, vroeg het Olympische Comité van de Verenigde Staten aan het modehuis Ralph Lauren een oplossing te vinden. Het antwoord is een parka die aan de binnenzijde een elektronische verwarming heeft meegekregen.

Het verwarmingssysteem is vervaardigd uit flexibele vezels met zilveren inkt die rechtstreeks op het textiel van de parka wordt gedrukt. Ralph Lauren merkt daarbij op dat de inkt een elektrisch geleidend karakter meekreeg en gekoppeld is aan een batterij. De verwarming is ook regelbaar en kan op volle kracht gedurende vijf uur warmte geven. In de laagste stand kan de activiteit tot elf uur worden uitgebreid.

“Wanneer de knop wordt ingeschakeld, wordt onmiddellijk warmte geproduceerd,” belooft de onderneming. Naast de parka bestaat het Amerikaanse uniform voor de Olympische openingsceremonie een hoofddeksel, sweater, jeans, berglaarzen en handschoenen.

Ralph Lauren is sinds tien jaar de kledingleverancier van het Amerikaanse Olympische team. De uniformen zullen ook gedragen worden door de deelnemers aan de Paralympics. Een beperkte voorraad werd ook te koop aan supporters aangeboden. Ralph Lauren heeft rond het Olympische uniform ook een promotiecampagne op sociale media gelanceerd. David Lauren, chief innovation van het modehuis, benadrukte nog dat het uniform volledig van Amerikaanse makelij is.

Zes jaar geleden had het bedrijf nog voor controverse gezorgd toen bleek dat het Amerikaanse uniform voor de Olympische Zomerspelen in Londen grotendeels in China was vervaardigd.

Ook de Fransen hebben jassen met interne verwarming

Het Amerikaanse modehuis is niet de enige partij die met technologie aan kleding een bijkomende bescherming tegen koude meegeeft. Ook het Franse merk Courrèges heeft al enkele jassen met een interne verwarming op de markt gebracht, gebaseerd op de systemen die autoconstructeurs gebruiken om de chauffeur toe te laten de zetels van zijn wagen op te warmen. Het Amerikaanse leger heeft eveneens een technologie met nanodraden ontwikkeld waardoor gewoon textiel zoals katoen of polyester geleidend wordt en een verwarmende werking krijgt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20