Taxi-industrie gekraakt door coronacrisis

De coronacrisis heeft de taxi-industrie hard geraakt. Volgens branchefederatie GTL-Taxi, die informatie van vakblad Taxipro bevestigt, is het aantal loontrekkende taxichauffeurs in België vorig jaar met bijna 2.000 gedaald.

Eind 2019 waren er nog 6.908 taxichauffeurs in loondienst in België, terwijl dat aantal volgens voorlopige ramingen, gebaseerd op cijfers van de RSZ, gedaald was tot ongeveer 5.000 eind 2020.

De sector kan zijn toevlucht nemen tot tijdelijke werkloosheid, maar volgens GTL-Taxi zijn bedrijven failliet gegaan en moesten ze nog steeds chauffeurs ontslaan. Het is ook mogelijk dat chauffeurs op eigen initiatief, om financiële redenen, de sector hebben verlaten. Een vergelijkbare trend is waargenomen in de touringcarsector.

Wat betreft zelfstandige taxichauffeurs, waarvan het aantal wordt geschat op ongeveer 7.000, heeft de GTL geen gegevens beschikbaar. Maar het vertrek daar is ongetwijfeld minder talrijk dan onder werknemers omdat ‘een zelfstandige een investering heeft gedaan en daardoor voor hen minder voor de hand liggend is om de sector te verlatenv, zegt men bij GTL-Taxi.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20