Toxische werkvloer bij talkshowhost Jimmy Fallon: “Nachtmerrie om voor hem te werken”

Rolling Stone kwam deze week met een opmerkelijk artikel. In het artikel vertellen veertien voormalige werknemers en twee mensen die nog steeds in dienst zijn over de werksituatie bij de The Tonight Show Starring Jimmy Fallon. Ze spreken over woedeuitbarstingen van de presentator en de angstcultuur die heerst op de werkvloer.

Er is heel wat te doen rond talkshowhost Jimmy Fallon. In een lang artikel deelde Rolling Stone getuigenissen van 16 (voormalige) werknemers van The Tonight Show Starring Jimmy Fallon. Zij vertelden over de sfeer achter de schermen, die allesbehalve ideaal was.

Jimmy Fallon

De getuigenissen die Rolling Stone verzamelde kwamen van veertien voormalige werknemers en twee mensen die nog steeds werken voor de show. “Het is zo jammer want het was echt mijn droomjob”, klinkt het in een getuigenis. “Schrijven voor een latenightshow is de droom van velen, maar al snel wordt het een nachtmerrie. Het is triest dat het zo is, vooral wanneer je weet dat het zo niet hoeft te zijn.”

Anderen getuigen over wat ze “goede Jimmy-dagen” en “slechte Jimmy-dagen” noemen. Op goede dagen was Jimmy in een vrolijke bui en was de sfeer op de set goed. Maar op “slechte Jimmy-dagen” kon de host volledig omslaan. “Als Jimmy in een slechte bui was, dan was iedereen z’n dag verpest. Op die dagen konden mensen geen mopjes maken en bleven ze niet hangen om met elkaar te praten. Alles wat je kon doen, was focussen op je werk, want als Jimmy doorhad dat je iets anders deed, kon hij zomaar uitvliegen.”

“We wisten hoe we moesten reageren als er iets fout liep. Dan moesten we oogcontact vermijden en zorgen dat er niet nog een fout gemaakt werd. Want het kleinste foutje kon een trigger zijn, waardoor we alles moesten stilleggen of waardoor een hele sketch geschrapt werd.” Andere getuigen vermoedden dat Jimmy soms dronken was tijdens repetities.

Huilkamers

Dit alles zorgde ervoor dat de mentale gezondheid van de medewerkers zware klappen kreeg. Zo vertellen zeven getuigen dat ze wel eens mensen hoorden zeggen dat ze “zich van kant wilden maken” en werden de kleerkamers van de gasten van de show gebruikt als “huilkamers”. In die kamers konden de medewerkers alles eruit laten zodat ze niet in tranen uitbarstten voor de ogen van Jimmy en de andere leidinggevenden.

“Veel mensen waren ongelukkig over de manier waarop ze behandeld werden, maar we voelden ons machteloos om iets te zeggen. Je had altijd het gevoel dat je blij moest zijn dat je deze job had en dat je bij deze show en het netwerk kon werken. Iedereen wil in jouw schoenen staan. Je hebt hard gewerkt om hier te geraken. Je mag niet ondankbaar zijn.”

Verontschuldigingen

Kort nadat het artikel van Rolling Stone zou Jimmy Fallon al een Zoomgesprek hebben gehad met zijn medewerkers. Daarbij liet hij weten dat hij zich schaamt en slecht voelt. Hij bood daarbij zijn verontschuldigingen aan bij de mensen die hij kwetste. “Het spijt met dat ik jullie en je vrienden en familie in verlegenheid heb gebracht. Ik voel me zo slecht dat ik het zelfs niet onder woorden kan brengen. Ik wilde dat deze show leuk was en inclusief voor iedereen. Het zou grappig moeten zijn. Het moest de beste show zijn met de beste mensen.”

Ook het netwerk NBC deelde al een korte reactie. “Net zoals op elke andere werkplaats zijn er ook bij ons werknemers die problemen meldden. We hebben deze onderzocht en actie ondernomen waar het nodig was. Zoals altijd moedigen we onze werknemers aan om gedrag dat inconsistent is met onze richtlijnen te melden zodat wij er iets aan kunnen doen.”

Op dit moment ligt The Tonight Show Starring Jimmy Fallon stil door de stakingen van de scenaristen en acteurs in de Verenigde Staten. Jimmy Fallon heeft wel een podcast samen met Stephen Colbert, Seth Meyers, Jimmy Kimmel en John Oliver waarmee ze geld proberen in te zamelen om hun stakende werknemers te steunen.

Meer