Taliban wil miljarden dollars in het buitenland loskrijgen

De talibanregering van Afghanistan dringt aan op het vrijgeven van miljarden dollars aan centrale bankreserves. Het land wordt momenteel geteisterd door een droogte. Tegelijk kampt het met geldnood, massale hongersnood en een nieuwe migratiecrisis.

Afghanistan heeft miljarden dollars aan tegoeden in het buitenland geparkeerd bij de Amerikaanse Federal Reserve en andere centrale banken in Europa. Nu de taliban sinds augustus aan de macht is, is dat geld echter niet bereikbaar voor hun. De rekeningen werden namelijk bevroren.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën zei dat de taliban-regering de mensenrechten wil eerbiedigen, inclusief onderwijs voor vrouwen, en iets wil doen aan de hongersnood. De woordvoerder dringt aan op het geld op de bevroren rekeningen, aangezien de humanitaire hulp volgens hem slechts “een kleine verlichting” biedt.

“Het geld behoort toe aan de Afghaanse natie. Geef ons gewoon ons eigen geld”, zei woordvoerder Ahmad Wali Haqmal van het ministerie tegen Reuters. “Het bevriezen van dit geld is onethisch en in strijd met alle internationale wetten en waarden.”

“Europa zal het zwaarst getroffen worden”

Een topambtenaar van de centrale bank riep Europese landen, waaronder Duitsland, op om hun deel van de reserves vrij te geven. Een economische instorting zou immers een massale migratie naar Europa kunnen veroorzaken.

“De situatie is wanhopig en de hoeveelheid contant geld slinkt”, vertelde Shah Mehrabi, een bestuurslid van de Afghaanse Centrale Bank, aan Reuters. “Er is op dit moment genoeg (…)om Afghanistan tot het einde van het jaar draaiende te houden.”

“Europa zal het zwaarst getroffen worden als Afghanistan geen toegang krijgt tot dit geld”, zei Mehrabi. “Je zult een dubbele klap krijgen: je kunt geen brood vinden en je kunt het niet betalen. De mensen zullen wanhopig worden. Ze zullen naar Europa gaan”, zei hij.

Hoewel de westerse mogendheden een humanitaire ramp in Afghanistan willen voorkomen, hebben ze geweigerd de talibanregering officieel te erkennen.

Een dreigende crisis

Haqmal zei dat Afghanistan vrouwen onderwijs zal toestaan, zij het niet in dezelfde klaslokalen als mannen. Hij zei dat de mensenrechten worden gerespecteerd, maar binnen het kader van de islamitische wet, waartoe de rechten van homoseksuelen niet behoren.

Mehrabi zegt dat Afghanistan elke maand 150 miljoen dollar nodig heeft om “een dreigende crisis te voorkomen”. Door de lokale munt en de prijzen stabiel te houden, kan een crisis voorkomen worden, volgens hem. Daaraan voegt hij toe dat elke overdracht door een accountant kan worden gecontroleerd.

“Als de reserves bevroren blijven, zullen de Afghaanse importeurs hun zendingen niet kunnen betalen, de banken zullen beginnen in te storten, voedsel zal schaars worden, kruidenierswinkels zullen leeg zijn”, zei Mehrabi.

Hij zei dat ongeveer 431 miljoen dollar centrale bankreserves werden aangehouden bij de Duitse geldschieter Commerzbank, en nog eens ongeveer 94 miljoen dollar bij de centrale bank van Duitsland, de Bundesbank.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20