Taliban-leiders maken zich zorgen over verwestersing van hun troepen: “We zullen ons islamitisch systeem verliezen”

Sinds zij half augustus de controle over Afghanistan hebben heroverd, zijn de taliban gedwongen hun manier van leven te veranderen. Tot nu toe waren ze gewend aan een robuuste dagelijkse routine van militaire training en strijd, maar hun levensstijl is veranderd sinds de verovering. Terwijl sommigen zich vervelen, beginnen anderen een smaak voor “westerse” vrijetijdsbesteding te ontwikkelen. En dat is niet naar de zin van hun leiders.

Meer dan een maand lang hebben de taliban het internet overspoeld met foto’s – waaronder veel selfies – die getuigen hoe ze van het leven genieten. Bezoekjes aan de dierentuin, botsauto’s, waterfietsen, fitnessen: steeds meer onder hen doen mee aan alle dingen die de westerse samenleving gelukkig maken.

Doodstraf en lijfstraffen

In het begin zou je, vanuit het standpunt van een buitenstaander, gedacht hebben dat de taliban al deze foto’s publiceerden om de wereld te tonen dat zij veranderd waren. Dat ze niet zo bloeddorstig waren als hun voorgangers. Dat mag waar zijn voor die soldaten, maar niet voor hun leiders. Het in voorbereiding zijnde wetboek van strafrecht is hiervan het bewijs: de doodstraf en lijfstraffen staan op de agenda.

De Wall Street Journal voegt daar nu een ander veelzeggend element aan toe: de taliban-leiders kanten zich tegen de verwestersing van hun troepen. En ze zijn begonnen het hen te laten weten. Hun minister van defensie, de zoon van de stichter van de taliban, trok aan de alarmbel.

“Hou je aan je toegewezen taken,” zei Mawlawi Mohammad Yaqoob. “U ondermijnt onze status, die is gecreëerd met het bloed van onze martelaren.”

Selfies

Naast de troepen op de vingers te tikken voor hun westerse activiteiten, heeft de minister ook zijn ongenoegen geuit over de stijl van sommige taliban-soldaten. Sommigen dragen witte sportschoenen en luxekleding. “Dit is het gedrag van de krijgsheren en gangsters van het marionettenregime,” waarschuwde hij, verwijzend naar de door de VS gesteunde regering die de taliban omver heeft geworpen. “Als we zo blijven handelen, God verhoede het, zullen we ons islamitische systeem verliezen.”

Mawlawi Mohammad Yaqoob drong er bij de taliban ook op aan niet langer selfies te posten op sociale media. Hij zei dat dit niet alleen getuigde van een verwestersing, maar ook de veiligheid van taliban-functionarissen in gevaar kon brengen. Wanneer deze foto’s op sociale netwerken terechtkomen, kunnen zij de locatie en de activiteiten van de leiders van de groep onthullen.

Volgens het Amerikaanse dagblad is de minister van Defensie al begonnen met het bestraffen van soldaten die te hard rijden en de westerse mode overnemen. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20