Taiwanese leger schiet vermoedelijke Chinese drone neer die luchtruim illegaal binnendrong

Het Taiwanese leger heeft op donderdag voor het eerst een drone die het luchtruim van het eiland illegaal binnendrong neergeschoten. Het toestel vloog over de wateren van het kleine eiland Shiyu Isla, ook wel Lion Islet genoemd, waar Taiwanees militair personeel is gestationeerd.

Als reactie op het binnendringen werden door de aanwezige soldaten eerst waarschuwingsschoten afgevuurd op het toestel. Toen dat niet werkte, werd de drone neergehaald. Het is daarmee de eerste keer dat Taiwanese troepen een drone uit de lucht schieten. Onlangs zei de Taiwanese president Tsai Ing-wen dat ze krachtig zal optreden tegen “Chinese provocaties en spionage”.

Het eiland krijgt de laatste weken regelmatig te maken met invallen van commerciële drones afkomstig uit China, aldus het Taiwanese ministerie van Defensie. Volgens functionarissen zou het Chinese leger dergelijke toestellen gebruiken om de verdedigingswerken te bespioneren en uit te testen. 

De Taiwanese president roept haar leger op om rustig te blijven. “Ik zeg tegen iedereen dat hoe meer de vijand provoceert, hoe kalmer we moeten zijn. Desondanks zal ons leger terugslaan bij nieuwe provocaties”.

“Het ministerie van Defensie benadrukt dat het actief de veiligheidssituatie van het gebied zal blijven monitoren”, aldus het militaire persbureau van Taiwan. “Ook zullen we er alles aan doen om de situatie niet verder te laten escaleren.”

Afvallige provincie

Het incident komt op een moment dat de spanningen tussen China en Taiwan blijven oplopen. Peking, dat Taiwan beschouwt als een afvallige provincie, heeft sinds begin vorige maand verschillende grootschalige militaire oefeningen gehouden voor de kust van het eiland. De Chinezen reageerden daarmee op het omstreden bezoek van de voorzitster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi. 

Onderwijl neemt de druk op Taiwan toe om meer uit te geven aan zijn defensie. Vorige week maakte de regering in Taipei daarom bekend dat het defensiebudget voor 2023 wordt opgetrokken naar zo’n 17,2 miljard euro. Dat is een verhoging met 15 procent. 

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20