Superrijken breiden hun cashreserves uit

De superrijken zullen tot aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen een groter dan normaal deel van hun activa in cash aanhouden. Hielden ze het voorbije kwartaal nog 12 procent van hun portfolio in cash aan, dan is dat vandaag gestegen tot 19 procent.

Dat zegt Michael Sonnenfeldt, de stichter en voorzitter van Tiger 21. Dat is een investeringsclub met zo’n 800 leden, die elk meer dan 100 miljoen dollar bezitten. De club heeft leden in de Verenigde Staten, Canada, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Samen beheren ze voor 80 miljard dollar aan activa. De voorbije 3 maanden heeft 64 procent van de leden zijn cashreserves uitgebreid. Tiger 21 specialiseert in investeringen in kmo’s en niet-beursgenoteerde bedrijven.

Onzekerheid op middellange termijn

De reden om meer cash te verzamelen is de onzekerheid op middellange termijn rond de coronapandemie. Maar ook de lage rentevoeten en de Amerikaanse presidentsverkiezingen spelen een rol. Een aantal clubleden zegt nu aandelen, tweede verblijven en kunststukken van de hand te doen. Ze worden ingeruild voor cash. Ondanks bovenvermelde onzekerheden hebben de Tiger 21-clubleden dit jaar al gemiddeld 10 procent ROI op hun investeringen verdiend.

In een videogesprek met Yahoo! Finance zegt Sonnenfeldt dat de aandelenmarkten het erg goed doen. Toch vertegenwoordigen die slechts 15 tot 20 procent van het totale werknemersbestand. De ware pijn wordt volgens Sonnenfeldt door de overige 80 procent werknemers geleden. En die zijn niet vertegenwoordigd op de aandelenbeurzen. 

‘Gratis geld heeft beurslogica totaal ontregeld’

Tiger 21 maakt zich ook zorgen over de enorme hoeveelheden gratis geld waarmee de centrale banken de markten overspoelen. Dat heeft volgens de multimiljonair een totale ontregeling van de beurslogica geproduceerd. Volgens Sonnenfeldt zijn er buiten de beurs om wel nog altijd koopjes te doen. Vooral omdat zo veel bedrijven vandaag in de problemen komen. Dat heeft als gevolg dat ze bereid zijn tegen zeer gunstige voorwaarden voor investeerders te verkopen.

Tiger 21 telt 800 leden die maandelijks in kleine groepjes samenkomen in een van de 29 steden waar de club een vestiging heeft. Vandaag is er volgens Sonnenfeldt geen voorkeur binnen Tiger 21 voor een tweede ambtstermijn voor Trump of voor een machtswissel die Joe Biden in het Witte Huis zou parkeren. In beide gevallen zien de investeerders mogelijkheden om geld te verdienen. Sonnenfeldt benadrukt dat zijn club ook uitstekende resultaten behaalde onder een Democratische president, met name Bill Clinton.

Problemen voor de steden

Wel ziet Sonnenfeldt in de toekomst een probleem voor steden, nu mensen massaal de grootstad inruilen voor goedkopere voorsteden en het platteland. In welke mate steden hun financiële verplichtingen tegenover obligatiehouders nog zullen kunnen nakomen, is een van de algemene bekommernissen binnen de investeringsclub.

 Op vlak van commercieel vastgoed is volgens Sonnenfeldt een tendens waar te nemen waarbij steeds meer winkels en magazijnen in handen komen van grote internetretailers. Op die manier krijgen ze betere controle over wat in het jargon de ‘last mile’ wordt genoemd. Met name de logistieke infrastructuur die lokale levering van nationaal of internationaal bestelde goederen mogelijk maakt.

Meer