Supercomputers weerspiegelen machtsverhoudingen in hightech-ontwikkeling

China heeft veruit de grootste vloot supercomputers van de wereld. Dat blijkt uit een rapport van de Top500 over de lijst met de sterkste supercomputers van de wereld, gepubliceerd ter gelegenheid van de International Supercomputing Conference (ISC) in de Duitse stad Frankfurt. Het rapport voert aan dat in China momenteel 219 supercomputers operationeel zijn. De Verenigde Staten staan op een tweede plaats met 116 machines. Daarna volgen Japan (29), Frankrijk (19), Groot-Brittannië (18) en Duitsland (14).

Waarnemers merken op dat de lijst een goede weerspiegeling is van de wereldwijde machtsverhoudingen in de hightech-ontwikkeling.

Summit

Hoewel China het grootste aantal supercomputers heeft, kunnen de Verenigde Staten de grootste gezamenlijke rekenkracht aantonen. De Amerikaanse supercomputers vertegenwoordigen immers 38,4 procent van de totale capaciteit. China staat op de tweede plaats met een aandeel van 29,9 procent.

De Verenigde Staten zijn bovendien nog altijd eigenaar van de twee meest krachtige supercomputers van de wereld. Op de eerste plaats staat de Summit van het Oak Ridge National Laboratory in de Amerikaanse staat Tennessee met een capaciteit van 148,6 petaflops. De Sierra van het Lawrence Livermore National Laboratory in Californië volgt als tweede met 94,9 petaflops.

Beide supercomputers zijn gebouwd door International Business Machines (IBM). Ze worden gebruikt door het Amerikaanse ministerie van energie.

Op de derde plaats staat de Chinese computer Sunway TaihuLight met een capaciteit van 93 petaflops, gevolgd door de eveneens Chinese Tianhe-21 met 61,4 petaflops. De Frontera van het Texas Advanced Computing Center neemt met een capaciteit van 23,5 petaflops de vijfde plaats in.

De top tien omvat vijf Amerikaanse supercomputers. Naast de twee Chinese machines krijgen verder ook Zwitserland, Japan en Duitsland een vermelding in de top tien. Ook Spanje, Taiwan, Italië, Canada, Groot-Brittannië en Brazilië konden een machine in de top vijfentwintig laten plaatsen.

1,5 exaflop

Voor de eerste keer in de geschiedenis hebben de vijfhonderd sterkste supercomputers van de wereld een gezamenlijke rekenkracht van 1,56 exaflop. Bovendien blijkt dat alle computers in de lijst een rekenkracht van minstens één petaflop hebben. Helemaal onderaan in de rij staat immers staat immers de machine van de Chinese Internet Company N D2 met een rekenkracht van ruim 1,02 petaflop.

Het Chinese concern Lenovo is met 302 petaflops de grootste leverancier van de wereld, gevolgd door IBM (207), Cray (183,4), HP Enterprise (120,1) en Sugon (96).

Waarnemers wijzen erop dat er inmiddels echter alweer krachtiger machines op komst zijn. Intel kondigde in maart de bouw van de Aurora voor het Argonne National Laboratory in Chicago aan. Die machine zou de eerste Amerikaanse supercomputer worden met een capaciteit van ruim één exaflop.

In mei kondigden Advanced Micro Devices (AMD) en Cray echter alweer de bouw aan van de Frontier, een supercomputer met een rekenkracht van 1,5 exaflop. Die machine zou over twee jaar door het Oak Ridge National Laboratory in gebruik worden genomen.

Inmiddels werken teams in Tianjin, Jinan en Peking eveneens aan krachtiger Chinese supercomputers. Maar ook Japan werkt aan de bouw van machines met een grotere rekenkracht.

Meer