Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 11 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Supercomputers weerspiegelen machtsverhoudingen in hightech-ontwikkeling

Logo Business AM
Economie

24/06/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

China heeft veruit de grootste vloot supercomputers van de wereld. Dat blijkt uit een rapport van de Top500 over de lijst met de sterkste supercomputers van de wereld, gepubliceerd ter gelegenheid van de International Supercomputing Conference (ISC) in de Duitse stad Frankfurt. Het rapport voert aan dat in China momenteel 219 supercomputers operationeel zijn. De Verenigde Staten staan op een tweede plaats met 116 machines. Daarna volgen Japan (29), Frankrijk (19), Groot-Brittannië (18) en Duitsland (14).

Waarnemers merken op dat de lijst een goede weerspiegeling is van de wereldwijde machtsverhoudingen in de hightech-ontwikkeling.

Summit

Hoewel China het grootste aantal supercomputers heeft, kunnen de Verenigde Staten de grootste gezamenlijke rekenkracht aantonen. De Amerikaanse supercomputers vertegenwoordigen immers 38,4 procent van de totale capaciteit. China staat op de tweede plaats met een aandeel van 29,9 procent.

De Verenigde Staten zijn bovendien nog altijd eigenaar van de twee meest krachtige supercomputers van de wereld. Op de eerste plaats staat de Summit van het Oak Ridge National Laboratory in de Amerikaanse staat Tennessee met een capaciteit van 148,6 petaflops. De Sierra van het Lawrence Livermore National Laboratory in Californië volgt als tweede met 94,9 petaflops.

Beide supercomputers zijn gebouwd door International Business Machines (IBM). Ze worden gebruikt door het Amerikaanse ministerie van energie.

Op de derde plaats staat de Chinese computer Sunway TaihuLight met een capaciteit van 93 petaflops, gevolgd door de eveneens Chinese Tianhe-21 met 61,4 petaflops. De Frontera van het Texas Advanced Computing Center neemt met een capaciteit van 23,5 petaflops de vijfde plaats in.

De top tien omvat vijf Amerikaanse supercomputers. Naast de twee Chinese machines krijgen verder ook Zwitserland, Japan en Duitsland een vermelding in de top tien. Ook Spanje, Taiwan, Italië, Canada, Groot-Brittannië en Brazilië konden een machine in de top vijfentwintig laten plaatsen.

1,5 exaflop

Voor de eerste keer in de geschiedenis hebben de vijfhonderd sterkste supercomputers van de wereld een gezamenlijke rekenkracht van 1,56 exaflop. Bovendien blijkt dat alle computers in de lijst een rekenkracht van minstens één petaflop hebben. Helemaal onderaan in de rij staat immers staat immers de machine van de Chinese Internet Company N D2 met een rekenkracht van ruim 1,02 petaflop.

Het Chinese concern Lenovo is met 302 petaflops de grootste leverancier van de wereld, gevolgd door IBM (207), Cray (183,4), HP Enterprise (120,1) en Sugon (96).

Waarnemers wijzen erop dat er inmiddels echter alweer krachtiger machines op komst zijn. Intel kondigde in maart de bouw van de Aurora voor het Argonne National Laboratory in Chicago aan. Die machine zou de eerste Amerikaanse supercomputer worden met een capaciteit van ruim één exaflop.

In mei kondigden Advanced Micro Devices (AMD) en Cray echter alweer de bouw aan van de Frontier, een supercomputer met een rekenkracht van 1,5 exaflop. Die machine zou over twee jaar door het Oak Ridge National Laboratory in gebruik worden genomen.

Inmiddels werken teams in Tianjin, Jinan en Peking eveneens aan krachtiger Chinese supercomputers. Maar ook Japan werkt aan de bouw van machines met een grotere rekenkracht.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks